Kerst nieuwsbrief 2020
51257
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-51257,theme-cabin,cabin-core-1.0.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-3.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
 

Kerst nieuwsbrief 2020

We kijken terug op een heel bizar jaar, zo zouden we begin van de lente weer naar onze projecten van KOP gaan en opeens kwam de COVID de wereld onveilig maken.

We hebben het afgelopen jaar alles van een afstand moeten bekijken en bespreken wat nodig was in Kiandutu. Wat was en is het fijn om te weten dat Macheo al onze projecten wist te monitoren en wist aan te passen aan de nieuwe behoeften als gevolg van de pandemie.

Ontzettend veel dank gaat uit naar het KOP-team van Macheo en de directeur van Macheo; Marnix Huis in ’t Veld, die dit moeilijke werk hebben uitgevoerd.

Onze dank gaat ook vooral uit naar onze nieuwe en trouwe sponsoren waar we ook het afgelopen jaar weer op konden rekenen, dankzij jullie hebben we ontzettend veel kunnen betekenen in Kiandutu.

 

 

Corona gevolgen in Kiandutu
Het afgelopen jaar zijn we goed op de hoogte gehouden door de teamleider van KOP.

Door de corona zijn de problemen in Kiandutu vergroot. Er is al weinig werk voor de inwoners van Kiandutu, maar veel mensen met werk zijn ontslagen als gevolg van de pandemie. Dat betekent, dat er nog minder inkomen is voor deze arme en meest kwetsbare gezinnen.

Omdat de kinderen vanaf maart jl. niet meer naar de General Gago basisschool konden, slenterden ze overdag verveeld rond. Hiermee liepen de kinderen in Kiandutu een grote kans op, om in aanraking te komen met kinderarbeid, criminaliteit en seksueel geweld. Sinds de corona-uitbraak is er een enorme groei van tienerzwangerschappen.

Veel dank zijn we verschuldigd aan de sponsoren die extra ons extra hebben gesteund om de negatieve gevolgen van de pandemie te verlichten. Namens jullie heeft KOP een bedrag van 5000 euro overgemaakt voor de eerste Corona nood.

Helaas is de corona nog niet voorbij; even leek het af te zwakken, maar het is weer volop aanwezig. De ziekenhuisvoorzieningen zijn daar lang niet zo uitgebreid en goed als bij ons in Europa, dat maakt het des te zorgelijker. De overheid heeft besloten de scholen pas in januari 2021 weer te openen. Het plan is, om het verloren jaar in drie jaar weer in te halen. Dat betekent; dat deze drie jaar nauwelijks schoolvakanties zijn; dat is zwaar voor de kinderen en de leerkrachten. Dat worden spannende en drukke jaren voor hen.

 

Bericht van Marnix eind oktober,
De nieuwsberichten uit Nederland zijn weinig hoopgevend eerlijk gezegd. Een moeilijk jaar voor velen.. Hier in Kenia is de situatie erg anders. De maatregelen zijn hard en rigoreus geweest, en hebben tot veel ellende geleid. Er zijn nu ongeveer 40.000 mensen in Kenia besmet en ongeveer 800 doden. Wel zijn er uiteraard veel vraagtekens bij de betrouwbaarheid van deze cijfers. De economische schade is enorm. Heel veel mensen hebben hun inkomen en baan verloren. De scholen gaan misschien weer open en nu zal waarschijnlijk ook de schade zichtbaar worden in het aantal kinderen dat niet terug naar school gaat en in tienerzwangerschappen…Daar maken we ons grote zorgen over. Veel mensen uit Kiandutu zijn terug gegaan naar het platteland, veel mensen die zich in de loop der jaren omhoog hadden weten te werken naar bijvoorbeeld Kiganjo, verhuizen nu weer noodgedwongen terug Kiandutu in… De activiteiten hebben ook voor ons grotendeels stilgelegen. We zijn nu met extra veel mankracht aan de slag en we denken toch nog in 2020 veel mensen te kunnen helpen aan een betere en stabielere toekomst. Alle hulp is nu heel hard nodig! We zijn dan ook zeer dankbaar voor jullie steun aan Macheo’s werk!

 

In de derde kwartaal rapportage van Macheo voor KOP staat het onderstaande verhaal van Sebastian (gefingeerde naam). We vinden het fijn om dit met jullie te delen; het is een van onze programma’s: Individuel Treatment. Het hele rapport vind je onderaan deze pagina.

 

 

 

 

 

Onlangs is ook de 6 jarige Joshua (gefingeerd) geopereerd aan zijn been, waardoor hij weer kan lopen. (Veel dank aan individuele sponsors.) De operatie en behandeling in het ziekenhuis was door de Corona twee keer uitgesteld, maar uiteindelijk is het toch gelukt. Zijn moeder is zeer dankbaar en  heeft in de kerk Macheo en KOP bedankt voor alle steun. Ook heeft ze zelf haar best gedaan voor fundraising, echt fantastisch. In januari gaat Joshua naar school; daar kijkt hij heel erg naar uit.

 

 

Macheo zorgt voor de uitvoering van onze programma’s

De social workers houden telefonisch contact met de families in Kiandutu, zo mogelijk ontvangen ze hen op KOP, waar een plexi-glazen scherm hen beschermen. Macheo heeft gezorgd voor voldoende middelen om de handen te desinfecteren. De allerarmste gezinnen worden financieel ondersteund en/of met voedselpakketten om te overleven. In geval van verwaarlozing en/of geweld bezoeken de social workers de mensen in de hutjes om hen te helpen. De vele tienermoeders in Kiandutu worden  mentaal en fysiek bijgestaan door de social workers; ze krijgen voorlichting, zonodig voeding en babykleertjes voor de eerste periode. Verder worden ze in hun hutjes bezocht om de hygiëne en gezondheid van moeder en kind te volgen.

De ondervoede kinderen kunnen vanwege de pandemie helaas niet naar KOP komen. Wel worden ze door de diëtiste en de social workers gevolgd in de thuissituatie. Voor zover als mogelijk en nodig is, dragen de medewerkers beschermende kleding, mondmasker en handschoenen. De creativiteit in het werk is groot, de werkzaamheden gaan zo veel mogelijk door. Ook worden er aantekeningen en verslagen gemaakt. Het is jammer dat de seminars op KOP  nu niet door kunnen gaan. Daarmee missen we een mogelijkheid gemakkelijker het gesprek aan gaan met moeders en tieners. Het individuele werken is op deze manier veel intensiever.

 

Van harte hopen we in 2021 wel weer naar Kenia te kunnen afreizen om contact te houden met Macheo en KOP en te zien hoe ze deze pandemie te boven zijn gekomen. Hopelijk staat er ook voor hen een vaccinatie team klaar zoals bij ons en zijn er voor hen voldoende vaccins aangevraagd en toegekend. We zijn zo bevoorrecht omdat we hier zulke goede voorzieningen hebben, wat zijn de verschillen groot en wat fijn dat we een klein steentje kunnen bijdragen aan het verbeteren van de leefomstandigheden in Kiandutu.

 

 

Kerstacties in plaats van Kerstmarkt

Heel jammer dat de Kerstmarkt in Bergen niet door kon gaan vanwege de Corona. Toch hebben we via social media en de website geprobeerd verschillende koopwaar aan de man te brengen. Dit is zeker goed gelukt. Velen reageerden enthousiast op onze brocante acties en ook de zelfgemaakte vogeltaarten waren niet aan te slepen. Ook stond er een kleine kraam in het ziekenhuis in Alkmaar waar de medewerkers kerstspullen konden kopen voor KOP; ook dat was een groot succes. Al deze acties hebben in de decembermaand voor KOP een fantastisch bedrag van ruim 3500 euro opgeleverd.

 

kerstmarkt 2019

 

Wat gaan we doen in 2021

Onze programma’s zetten we in 2021 gewoon door. Onze maandelijkse bijdrage voor KOP van € 1500 euro blijft voor 2021 hetzelfde. We blijven promoten om meer tientjesleden binnen te halen voor KOP; dat biedt ons een sterke financiële basis om ons werk te kunnen blijven doen.

Ook individuele acties zijn wellicht nodig op het moment dat er een acuut probleem is; we houden jullie graag op de hoogte.

Onze programma’s zijn ook in 2021:

• Veilig Thuis, Child Protection

• Onderwijs op de General Gago School, Kickstart class

• Tienermoederprogramma (ook in samenwerking met het lokale ziekenhuis)

• Ondervoede kinderen

• Individuele gezondheidzorg

• Family Ondersteuning, family empowerment, family planning

 

Macheo gaat transparant om met onze maandelijkse bijdrage en overlegt met ons waar er geschoven kan worden in de programma’s. Hier zijn we erg tevreden over en hebben we ook alle vertrouwen in een blijvende goede samenwerking.

Van harte hopen we dat we jullie met deze nieuwsbrief weer op de hoogte hebben gebracht van waar KOP nu staat, het zal duidelijk zijn dat het afgelopen jaar een moeilijk jaar was voor iedereen.

 

Familie, vrienden en bekenden, heel, heel hartelijk dank voor jullie fantastische steun in de afgelopen jaren, ook in 2021 gaan we weer verder met onze acties. We zullen jullie op de hoogte houden. Mocht je iets willen organiseren, dan helpen we je graag. Wil je als donateur genoemd worden op de website, ook dan horen we het graag. Kijk op onze website wat de ambassadeurs voor KOP doen, wie weet brengt je dit op een idee.

 

Namens de ambassadeurs en het bestuur van KOP, nogmaals veel dank, ASANTE SANA,

Ambassadeurs: Alie Valk, Margriet Wijnveen, Marjon Visscher en Carla Coenders,

Bestuur: Corrie Loogman, Rein Visscher, Audrey Buerman, Tom Lamers en Jannie Meijer-Martens

 

Info: +316 2632 8222

Een gift, zeer welkom op: NL55INGB0003 6550 57, ten name van Stichting KOP

 

Klik op deze linke ne lees het Quarter 3 KOP Report

 

Zou jij zo kunnen leven… Je bent van harte welkom om ons te komen helpen.