Het is al even stil van onze kant…. Dit jaar hebben we helaas KOP weer niet kunnen bezoeken vanwege de Corona Pandemie. Wij hebben dit uiteraard erg gemist. Gelukkig zijn de contacten met Macheo wel online doorgegaan en zijn we steeds op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.
Het afgelopen jaar was door de Corona-pandemie het leven in Kiandutu best onzeker en spannend. Vorig jaar waren de scholen gesloten en gingen in januari weer open en vervolgens zijn ze opnieuw gesloten in maart dit jaar en even later is alles weer open. Dit heeft veel onrust bij de kinderen gegeven.
Het vaccineren gaat erg traag in Kenia. Tot nu toe is slechts 2-3 % van de bevolking gevaccineerd met een eerste prik. Voorrang krijgen gezondheidswerkers, leerkrachten, politie en het leger. De medewerkers van Macheo zijn allen gevaccineerd.
Macheo heeft dit jaar veel acties in gang gezet. Zo hebben heel veel mensen in Kiandutu matrassen gekregen; let wel, op 1 matras kunnen 3 mensen slapen, i.p.v. op de grond. Een matras kost € 25. Een andere actie is door Seth (manager van de programma’s) opgezet. Hij werd 40 jaar en wilde graag geld voor 40 kwetsbare kinderen, om hen een jaar lang van eten te voorzien, zodat ze beter kunnen leren op school. Dit is ruimschoots gelukt; fantastisch!
Kop heeft (door extra giften) meerdere gezinnen geholpen met het empowerment programma, nu kunnen ze in hun eigen onderhoud voorzien en het maakt hen onafhankelijker. Het helpen van 1 gezin kost 80 euro!
Macheo heeft in overleg met het KOP-bestuur gekeken naar een andere locatie voor KOP, omdat de huur van de huidige locatie best hoog is. Met dat geld kunnen we ook andere belangrijke projecten doen. Er is een locatie gevonden, midden in Kiandutu, wat volgens Macheo meer veiligheid biedt en centraler ligt. Helaas hebben we als KOP hier nog niet kunnen kijken, echter we vertrouwen op de kennis en het inzicht van Macheo. We zijn wel erg benieuwd hoe het eruit ziet. KOP is in 2007 begonnen op de huidige plek, destijds nog met het Child Rescue Center; dus we bestaan al 14 jaar. Sinds 2011 werken we samen met Macheo. Intussen hebben we samen al ontzettend veel bereikt.
Hieronder kunnen jullie kennis nemen van een aantal successen van het laatste jaar, die Macheo met geld van KOP in Kiandutu heeft geboekt. Dat maakt het werk van de fantastische medewerkers van Macheo en KOP nog inzichtelijker. Als we in Kiandutu zijn, nu al weer 2 jaar geleden, lopen we altijd met hen mee om het met eigen ogen te zien en te ervaren. Elke keer weer zijn we diep geroerd zoals deze kinderen en hun familie worden geholpen. Het vertrouwen wat de medewerkers hebben is groot.
Wat leven wij toch in een weelde…. Deze successen kunnen echter alleen maar ontstaan door de fantastische support van onze donateurs.
Vol passie, zeer professioneel en integer staan de medewerkers elke dag opnieuw in Kiandutu voor de taak om zoveel mogelijk kwetsbare kinderen te helpen en hen een toekomst te geven.
Je kunt hier al zoveel bereiken met zo weinig!
Hier leest u hoe het leven van een aantal kinderen, dankzij u, zo kan veranderen.
Een Tienermoeder
Annabell – 18 jaar
Annabell Atieno is 18 jaar oud. Ze is de eerstgeborene in een gezin van drie kinderen. De moeder van Annabell is een alleenstaande moeder en verdient haar inkomen door de kleding van andere mensen uit Kiandutu te wassen. Als er geen kleding te wassen is, heeft de moeder geen inkomen. Vanwege deze moeilijke financiële situatie, stopte Annabell met school om haar moeder te helpen.
Macheo scoutte Annabell in Kiandutu toen ze acht maanden zwanger was; Annabell was getrouwd en had geen inkomen. Haar man had het moeilijk met deze situatie, omdat hij niet voor zijn gezin kon zorgen. Hij ging weg en Annabell kwam alleen te staan.
Annabell begreep, door hulp en begeleiding van Macheo, dat het zorgen voor haar gezondheid en voldoende maaltijden per dag, belangrijk zijn voor haar gezondheid en die van haar kindje. Macheo heeft haar ondersteund bij het krijgen van prenatale en postnatale zorg en ze hebben haar begeleid tijdens haar zwangerschap. Ze is veilig in het ziekenhuis bevallen van een meisje dankzij geld van KOP.
Annabell besloot uiteindelijk toch terug te gaan naar het huis van haar moeder, zodat haar moeder voor Annabell en haar kindje kon zorgen. Toen het goed met haar ging, sprak Annabell haar wens uit om haar eigen bedrijf te starten. Macheo heeft haar in staat gesteld, een winkeltje te beginnen. Ze is nu een meer dan tevreden moeder die in haar eigen onderhoud en dat van haar kindje kan voorzien.
Ondervoede Kind Programma
Barron- 18 maanden
Hoe uw steun het leven van Barron heeft veranderd.
Barron is het derde kindje, een meisje, in een gezin van 3 kinderen. Ze woont met haar beide ouders in het Kiandutu matatu-gebied. Haar vader is een losse arbeider; dat betekent dat hij geen vast werk heeft, en afhankelijk is van het de vraag naar werk en het seizoen. Haar moeder heeft een klein borduurbedrijf. Barron werd in Kiandutu gescout door een maatschappelijk werker van Macheo tijdens de Corona-pandemie. Voor haar vader was onvoldoende werk en het bedrijf van haar moeder deed het niet goed.
Tijdens het intake was Barron 18 maanden oud en woog slechts 8,2 kg, met een lengte van 78,5 cm en een BMI van 12,5. Dat betekent, dat Barron ondervoed is volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Er werd opgemerkt dat de moeder van Barron (Claire) geen enkele kennis en informatie had over het belang van goede voeding. Barron was erg prikkelbaar, ze huilde veel en ze kon niet spelen omdat ze alleen maar de aandacht van haar moeder zocht. Barron leek ook geen eetlust te hebben, omdat er allerlei problemen zich voordeden. De borstvoeding bevatte weinig voedingsmiddellen.
Voedingsvoorlichting en dieetadvisering werden door de diëtiste geïntroduceerd bij haar ouders.
Barron begon een dieet te volgen dat bestond uit koolhydraten, eiwitten en vitamines, kleine maar frequente maaltijden om de eetlust te verbeteren en de groei te bevorderen. Daarnaast kreeg ze voldoende vocht om de spijsvertering te stimuleren en om uitdroging te voorkomen. Barron werd ook ontwormd; kinderen in de sloppenwijk hebben namelijk snel last van wormen omdat ze altijd buiten zijn, waar het vies is. Ze dragen geen schoenen, hebben vieze handen en zijn slecht gekleed; de hygiëne is ver te zoeken….
Macheo ging door met de huisbezoeken aan het gezin, waar ze uiteindelijk zagen dat goede voeding heel goed heeft gewerkt bij Barron. Nu is ze volledig hersteld en ze ziet er gevoed uit; ze speelt en lacht weer.
Claire is nu in staat om haar kind op tijd adequate en evenwichtige maaltijden te geven. Haar bedrijf doet het intussen ook weer goed, wat zorgt voor inkomen. De moeder is het Macheo-KOP team dankbaar voor alle steun en support die gezorgd heeft voor goede informatie over voeding en een goede gezondheid van Barron.
Macheo werkt aan verbeteren van leefomstandigheden in Kiandutu, maar wat heel belangrijk is; Macheo maakt de mensen zelf verantwoordelijk. Daar waar de mensen hulp en begeleiding nodig hebben, bieden ze hun kennis en expertise aan. Macheo heeft een hele goede naam in Kiandutu en ver daarbuiten. Zodra ze de auto zien van Macheo, rennen ze er blij achteraan.
Ze weten Macheo op KOP te vinden en dat geeft een groot vertrouwen in het werk wat ze doen. Voor KOP is deze samenwerking fantastisch te volgen, zelfs op afstand.
Even wat aantallen in de programma’s:
• Vanaf januari tot september zijn er in Kiandutu 51 tienermoeders geholpen in de leeftijd van 15 tot 19 jaar.
• Ook hebben 48 ondervoede kinderen tussen de 1 en 5 jaar, succesvol meegedaan in het ondervoed- kind-programma.
• Het programma Child Protection (Veilig Thuis) heeft tot september 20 kinderen begeleid en opgevangen.
• De psychologische hulp en ondersteuning aan kinderen is zowel individueel (23) als in groepsverband (55) gegeven.
• Vele moeders zijn door de medewerkers van Macheo-KOP begeleid voor geboortebeperking in samenwerking met het ziekenhuis.
Beste sponsoren, belangstellenden en vrienden van KOP, met deze verhalen is geprobeerd om jullie een inkijkje te geven in Kiandutu en het werk wat Macheo daar met KOP doet. Wij zijn jullie enorm dankbaar voor de steun en het vertrouwen wat jullie hebben in ons werk. Dit kan alleen maar met jullie bijdragen, nogmaals dank.
Vanwege de COVID Pandemie zijn er dit jaar veel activiteiten niet doorgegaan, waardoor we niet op markten hebben kunnen staan. Ook is er helaas dit jaar weer geen Kerstmarkt en ook geen Fair.
Laten we hopen dat de gezondheid van ons allen goed blijft gaan en dat de mensen die het niet zo getroffen hebben in het leven als wij, met uw steun toch weer een kans krijgen.
Het bestuur van KOP wenst u allen een fijne Kerst en een gelukkig nieuwjaar.
Asante sana namens de mensen van Kiandutu.
Een bijdrage is welkom op NL55INGB 0003655057, tnv Stichting KOP
Namens het KOP bestuur en ambassadeurs,
Jannie Meijer-Martens
Voor informatie kunt u bellen naar: +316 2632 8222
Nieuws