Beste donateurs, familie, vrienden en belangstellenden van KOP, Voor u ligt weer de Kerstnieuwsbrief, waarin we u graag een inkijkje geven in het afgelopen jaar. Een jaar waarin er veel is gebeurd, zowel in de wereld om ons heen als in Kenia, Kiandutu. Er was en is nog steeds veel geweld, honger, oorlog en ellende in de wereld. De stroom vluchtelingen neemt toe en het klimaat zorgt voor vele overstromingen en ander natuurgeweld. Politieke spanningen nemen overal toe en dat maakt ons wel bezorgd voor de toekomst van allen.
In het voorjaar hebben we Kiandutu weer bezocht en dat was anders dan daarvoor. De enorme regenval in april zorgde voor vele overstromingen, onder gelopen hutjes, enorme blubber, onveilige paden en veel kleding en huisraad dreef in het water.
De rivier die vanuit Nairobi door Thika en omgeving loopt, was buiten de oevers getreden. Deze aanblik was onvoorstelbaar, een kapot geslagen brug en afgesloten wegen, beletten mensen om naar hun werk te gaan. Met creatieve oplossingen werd gewerkt om bootjes over het water naar de overkant te loodsen. We hebben met enorme verbazing gekeken hoe ze dit hebben weten te realiseren. Kleine onveilige bootjes, mensen die niet kunnen zwemmen, slechts een paar zwemvesten per boot; het was net een film. Toch zagen we, ondanks de ellende, ook de veerkracht bij de mensen. Om te voorzien in hun levensonderhoud wisten ze vele mensen te helpen op deze manier. De gesprekken die we met de bootsmannen voerden ontroerden ons enorm. Achter iedere mens schuilt zoveel waarde, dat zagen we daar aan de rivierbedding.
De mensen in Kiandutu nemen het leven zoals het komt; wanneer je vraagt wat ze morgen of volgende week gaan doen, halen ze hun schouders op en zeggen; vandaag is belangrijk, morgen zien we wel weer. Onvoorstelbaar, voor hen is elke dag overleven, elke dag eten. We hebben bij mensen in hutjes gezeten, waar het water en de modder nog door heen liep, de matrassen lagen op het dak te drogen, zodra de zon scheen.
Met dank aan een aantal sponsoren waren we in staat om samen met Macheo voor vele nieuwe bedden en matrassen te zorgen. De schimmel stond in de hutjes; geen gezonde omgeving voor de gezinnen. Een matras op de grond is slechts zacht om op te slapen, maar als alles vol stroomt met water is dit erg slecht voor hun lichaam.
Zo bezochten we ook een moeder die net was bevallen, maar ze was nauwelijks in staat om van de ene hoek naar de andere te lopen, omdat er zoveel troep in de modder lag. Op dat moment is het fijn dat we in overleg met Macheo kunnen helpen om de juiste dingen te doen. Eten en babyvoeding kopen en droge spullen halen, soms een verhuizing organiseren naar een ander deel van Kiandutu. Het zijn maar kleine dingen, maar voor hen die het nodig hebben, was het een enorme verbetering.
De seminars die op KOP worden gegeven worden druk bezocht, de moeders van kinderen met ondervoeding leren er veel. Intussen zijn deze kinderen niet meer op KOP, maar thuis in hun eigen omgeving. Daar worden ze gevolgd door de social workers; een mooie manier om ook een stukje controle uit te oefenen.
De tienermoeders vormen nog steeds een grote groep, ze komen om de week samen op KOP. Daar krijgen ze allerlei adviezen en lessen over de bevalling, gezonde voeding, zorg voor de baby en toekomst gerichte adviezen. Deze tienermoeders zoeken elkaar steeds meer op en vormen al een hechte groep.
Tijdens de seminar kwam een van onze eerste tienermoeders binnen, destijds was ze 13 jaar toen ze beviel (11 jaar geleden, nu is ze 24) en aan haar werd gevraagd om iets te vertellen over haar leven. Ze is nu een trotse en blije moeder van twee kinderen en zwanger van de derde. Haar leven is een fantastisch voorbeeld voor de tienermoeders in Kiandutu.
Ze vertelde hen dat haar huidige leven te danken is aan KOP. Toen ze 13 was en zwanger werd, hebben we haar een naaimachine gegeven. Ze heeft naailes gekregen en is daarmee aan het werk gegaan. Haar zelf gemaakte kleding verkocht ze en zo bouwde ze een eigen bedrijf op. Intussen heeft ze haar eigen naaiatelier en onderwijst ze vele leerlingen om zelfstandig een bedrijf op te zetten. Ze is verhuist van Kiandutu naar een betere plek, heeft een eigen huis en is getrouwd. Het was ontroerend om haar verhaal te horen, maar wat ons het meest ontroerde was de trots en de kracht van haar hoe ze deze tienermoeders toesprak. Daarin legde ze het accent vooral op; eigen verantwoordelijkheid en doorzetten.
Na de seminar werd ze omringd door de tienermoeders en werden haar veel vragen gesteld. Er waren in deze seminar 4 meisjes van 13, die nam ze later apart voor een gesprek. Zo kan het ook gaan; een prachtig voorbeeld. Het afgelopen jaar heeft Macheo samen met het bestuur van KOP zich erg ingespannen voor de nieuwbouw in het midden van Kiandutu.
Na 17 jaar aan de rand van de sloppenwijk te hebben gewerkt bleek toch dat het wenselijk was om een andere locatie te zoeken, waar meer mensen gebruik van kunnen maken en waar de veiligheid beter gewaarborgd kan worden. Zo heeft Macheo een stuk grond gekregen, waarop zij samen met KOP kunnen bouwen. De gesprekken tussen het bestuur van Macheo en het bestuur van KOP hebben er toe geleid dat we al voor de zomer konden starten met de bouw van een nieuw onderkomen. De bouw is in volle gang; we hopen er begin 2025 onze programma’s te kunnen draaien. Het is ongelooflijk dat wij, samen met de Wilde Ganzen, en onze sponsoren een bedrag van 23.000 euro hebben kunnen bijeenbrengen. Met deze nieuwbouw kunnen Macheo en KOP veel beter hulp bieden aan de kinderen en hun ouders. Omdat onze groep tienermoeders groot is en voor hen de wereld niet zo rooskleurig is, hebben we gevraagd of Stichting K.O.O.K ons wilde helpen om een ruimte te creëren voor deze doelgroep in ons nieuwe onderkomen. Dat is gelukt en daarmee krijgen de tienermoeders in 2025 een eigen ruimte een ontmoetingsplek met opvang voor de kinderen. We zijn stichting K.O.O.K. heel erg dankbaar. Dit is een enorme goede ontwikkeling, binnen de sloppenwijk.
We worden wekelijks op de hoogte gehouden van de bouwontwikkelingen; filmpjes en foto’s tonen ons hoe voortvarend de bouw gaat.
De overige programma’s gaan gewoon door, de social workers brengen dagelijks bezoeken bij gezinnen in Kiandutu, ze onderhouden contacten met scholen, met het ziekenhuis, met de politie als er geweld of mishandeling plaatsvindt en daar waar nodig overleggen ze met Macheo wat ze kunnen doen aan financiële hulp. Op het moment dat er een moeder of een kind medische of psychosociale zorg nodig heeft, wordt er goed gekeken naar het draagvlak van de ouders. Als dit niet mogelijk is, wordt er een actie opgezet, vaak met de kerk en hulpverleners om dit bedrag bij elkaar te krijgen.
Wij zijn heel erg blij dat we op deze manier ons steentje kunnen bijdragen, de organisatie van Macheo is hierin onmisbaar, maar ook de sponsoren van KOP spelen een hele grote rol in Kiandutu en dat al ruim 17 jaar! Het afgelopen jaar zijn we enorm geholpen door diverse instanties, hierdoor wordt het nieuwe onderkomen van KOP gerealiseerd, met dank aan;
Deze meisjes hebben een eigen bestaan opgezet zoals; de verkoop van gekookte eieren, een haar salon (met hulp van kapper de Boer uit Bergen) en een meisje wat patat verkoopt aan de overgestroomde rivier. Zo onderhouden ze hun kinderen, allen waren ze tienermoeders.