Reisverslag zomer 2016
50569
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-50569,theme-cabin,cabin-core-1.0.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-3.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
 

Reisverslag zomer 2016

Reisverslag zomer 2016

Beste vrienden en belangstellenden van KOP,

 

Een week in Kenya, een week lang genieten van het mooie land in al zijn armoede en schoonheid. Samen met Audrey Buerman en Corrie Loogman hebben we een goede tijd gehad. Ieder heeft zijn eigen expertise en daar is door Macheo en de programma’s van KOP dankbaar gebruik van gemaakt. Audrey heeft weer veel trainingen gegeven aan de counselors van Macheo en Corrie heeft als expert van de Special Children haar bijdrage kunnen leveren aan inrichting en adviezen over omgang met deze kinderen. Heel boeiend om te volgen. Hier komen we op terug tijdens de KOP vergadering.

Bezoek aan Kiandutu / KOP

We gaan mee met de bezoeken die de medewerkers afleggen in Kiandutu (Gladys, Florence) van pasgeboren kinderen en schrijnende gezinnen.


Moeder Elizabeth, heeft 3 kinderen, de baby is net een maand oud. De vader zit in de gevangenis omdat hij een tas met inhoud heeft gevonden. Dit meldt hij aan de politie, waarop deze zegt dat hij die heeft gestolen. Daar zit je een maand voor en dan komen ze er achter dat hij deze echt heeft gevonden en mag hij naar huis…de baby is nu een maand oud. Op het moment dat we aankomen is hij  net thuis, superblij met ons bezoek en heel dankbaar dat hij weer bij vrouw en kinderen is. Er was de afgelopen maand geen inkomen. Ze krijgen van ons een voedselpakket wat enorm gewaardeerd is. De baby maakt het goed, hutje ziet er schoon uit.


Hier bezoeken we een alleenstaande moeder met 7 kinderen, waarvan er 2 tienermoeders zijn, zij zitten in het Tiener Moeder Programma. Een van de dochters; Grace, heeft haar kindje verloren aan een infectie van de longen. Het hutje ligt afgelegen, moeder houdt varkens, een enorme stank hangt er om hen heen.


Juliette is 16 jaar en net bevallen van een baby, Violet. Ze was onderweg naar het ziekenhuis en is toen bevallen, in het ziekenhuis kon ze niet meer terecht. Is met een totaalruptuur naar huis gestuurd, veel gebloed, later gehecht in het ziekenhuis. Ze heeft het ternauwernood overleefd, is nog heel zwak. Ze werkt in een salon als hairdresser, ze wordt intensief begeleidt door Esther en Julie.


Maureen is een 18 jarige tienermoeder, ze heeft een baby van 2 dagen oud. De baby ligt onaangekleed bij haar in een dikke deken. De huid van de baby is erg droog. (Later kopen we crème voor de baby Angeline) Maureen heeft een partner, die lijkt toegewijd, hij kookt eten als wij er zijn, hij werkt als boda-boda driver om zijn gezin te kunnen onderhouden. Maureen heeft een salon.


Ann Wanjira, moeder van 5 kinderen. Ze is mentaal geretardeerd en heeft geen idee hoe oud ze zelf is. Ze weet ook niet van wie ze zwanger is geworden. Haar opa zorgt voor de kinderen. Zelf snapt ze er niets van, ze heeft ook geen idee wanneer ze moet bevallen. Trieste situatie, zo te zien is ze ruim in haar 8ste maand.


Een moeder met lelijke wonden aan haar benen, gestoken door haar echtgenoot, bezoeken we. Men krijgt adviezen over de verzorging van de wonden, dit wordt vanuit het ziekenhuis ook gecontroleerd. Haar kindje zit in het MCP, is op dit moment thuis met een longontsteking. Krijgt hiervoor medicatie.


Een jongetje (Ferdinand) van 6 jaar is geopereerd aan een geperforeerde blindedarm ontsteking. Na 8 weken is hij weer zover opgeknapt dat hij naar school kan. Hij heeft nog 2 zussen van 16 en 18, die beide in het tienermoederprogramma zitten…

 

We lopen terug naar KOP en bij mama Djamby kopen we een paar broeken die ze naait voor de verkoop. Mama Djamby (alleenstaande moeder, met 4 kinderen) is geholpen door een vrijwilliger van KOP/Macheo met een naaimachine. Intussen heeft ze een flinke winkel en gaan al haar kinderen naar school. Haar autistische dochter is eerder uitvoerig onderzocht door Audrey en gaat naar speciaal onderwijs, met succes! Macheo volgt haar en de klanten komen binnen; zeer succesvol.

 

Deze dagen bezoeken we ook het ziekenhuis in Kiandutu, daar zijn een aantal bloeddrukmeters, verbandmiddelen en uniformen heen gegaan. Heel blij waren ze hiermee. Het ziekenhuis breidt erg uit, er staat een tweede gebouw naast, daar wordt voorlichting gegeven over cervixkanker en een vaccinatie programma. We worden enthousiast rondgeleid door de arts en vol trots vertelt hij over de ontwikkelingen in de kliniek. De samenwerking met KOP/Macheo stelt hij zeer op prijs.

Tienermoeders

Er staan intussen al 128 tienermoeders op de lijst, waarvan er 58 in  het programma zitten. Ze komen trouw naar de seminars, welke we ook hebben gevolgd. De interactie is zo geweldig; ze doen allemaal mee, stellen vragen en reageren op de trainer!

Onlangs is de baby van Jane, Maxmiliano, overleden. Hij was erg geretardeerd en had een ernstige epilepsie ontwikkeld; hij is aan de complicaties overleden. Heel verdrietig, Jane heeft haar leven weer opgepakt en breit volop truien, om zo in haar levensonderhoud te voorzien.

Esther heeft haar opleiding voor naaister afgerond en is volop aan het werk. Ook bij haar kopen we iets, wat later weer aan een moeder gegeven wordt. Mooi om te zien dat het resultaat goed is.

Ongeveer 11 tienermoeders doen de opleiding voor hairdressing, zeer geliefd bij de tieners, met als doel om een eigen salon te starten.

Verder zijn er een aantal die een naai cursus volgen in Kiandutu, ook deze training bezoeken we. We spreken de leerkracht en zij is trots op de meisjes.

Ook zien we enkele tienermoeders die een succesvolle Business zijn gestart, geweldig om te zien. Zo houdt eentje een groente winkel, waar we van alles kopen voor anderen in Kiandutu. Weer iemand anders, Jacklin, verkoopt kippen en groente, zij is moeder van 2 kindjes en al zeer succesvol.

Er zijn intussen 5 meisjes naar Pendekezo geweest, waar ze 9 maanden intern verblijven en een opleiding doen om een catering te beginnen of een andere small business.

Zo breit Elizabeth van 17 jaar truien, haar kindje heeft ze bij zich. Fantastisch om te zien.

Ook zijn er 10 meisjes die weg willen uit Kiandutu, zij proberen na hun opleiding in de stad (Nairobi of Mombasa) aan het werk te kunnen. De social workers en de counselors volgen de tieners op de voet en rapporteren hier over. Dit wordt besproken op Macheo.

Mother to Child

Gladys heeft totaal 318 moeders in haar programma staan, daarvan bezoekt ze die moeders een jaar lang na de bevalling. Per jaar komen er ongeveer 100 moeders bij. Zowel de huisbezoeken als de seminars worden zeer gewaardeerd.  Gladys kent iedereen en geniet vertrouwen van de vrouwen.

 

Schoolklas van KOP in General KAGO

Er zijn tussen de 16 en 20 kinderen die dagelijks de school bezoeken. Het is een zeer succesvol programma. Mooi om te zien hoe snel de kinderen zich aanpassen op deze school aan alles. Macheo verzorgt het eten op deze school, daar hebben deze kinderen veel baat bij. Teacher Anna is enthousiast en gedreven. Ze leert de kinderen veel. Alle kinderen dragen groene uniformen, het tenue van deze school.

 

Bedden

Met dank aan een gift van Margriet, kopen we voor 5 gezinnen bedden en matrassen. ( Elizabeth, Yvonne; moeder met kind en oma, Otentia met 2 kinderen, Massi Wanjiro met 6 kinderen en Teresia met 4 kinderen). Massi heeft voor deze gelegenheid haar kinderen van school gehouden omdat ik langskwam en ze wilde zo graag laten zien hoe het bed in haar hut stond, zo ontzettend blij was ze er mee. Dit is zeer welkom bij deze moeders, die met hun kinderen op de grond slapen. Geweldig om te zien hoe dit in gebruik wordt genomen. Vol trots  laten ze dit zien, zo dankbaar en blij als deze moeders zijn. Dit soort momenten emotioneert altijd weer. € 55 per bed….

 

Gesprekken met de medewerkers


Florence
: counselor en manager van KOP, ze komt van AFCIC. Ze geeft aan hoe haar werkwijze is. Wekelijks neemt ze de programma’s door met de medewerkers. Ieder programma heeft zijn eigen doelstelling. Florence zit op de controle, bekijkt de files en leest de verslagen. Bij het MCP let ze erg op de hygiëne. Als ze meeloopt tijdens het fieldwork, spot ze moeders of kinderen die ze vraagt op KOP te komen. Daar krijgen ze een intake en worden door de social workers gevolgd. Florence volgt de medewerkers, ze moeten van elke situatie een foto maken, die bekijkt ze met hen. Aan de hand van bevindingen stelt ze een programma op. Ze onderhoudt ook contact met de kliniek van Kiandutu.


Ann
: de kokkin van het MCP en trouwe medewerker  van het eerste uur van KOP. Ann zorgt er voor dat de kinderen van het MCP gevarieerd eten krijgen, dat er wekelijks gewogen wordt en houdt de BMI curve bij van de kinderen. Er komt wekelijks een diëtiste langs die Ann daarmee helpt. De moeders van de kinderen worden goed begeleid in het bereiden van voedsel en hygiëne.


Agnes:
volgt de kinderen van het IT programma, dit doet ze heel goed, stelt de juiste vragen en verwijst naar de kliniek waar nodig. Zeer adequate dame, ze kan zo doorgroeien, maar voorlopig vindt ze dit prima.


Gladys;
bij haar zie je geen groei in haar werk, Gladys is zorgzaam naar de moeders, maar niet doortastend. Ze doet wat je vraagt, maar ontwikkelt geen vooruitgang. Ze geniet vertrouwen van de moeders en is gelukkig in haar werk, hoort echt bij KOP.


Overige medewerkers:
Sara = counselor, Esther en Julia zijn de social workers van de tienermoeders, James is voor het family empowerment programma, Joseph is de guide, David is ook een guide, Anna is de teacher van de KOP klas.

Hartelijk dank voor uw hulp

En verder: er zijn, tijdens ons verblijf,  wat aanpassingen gedaan aan de ruimtes, het schoolbord hangt nu in de vergader ruimte. De muren zijn geverfd en de kamer waarde counseling plaatst vindt, wordt beter en praktischer ingericht! De buitenspeelplaats is fantastisch, daar spelen de kinderen veel, samen met hun begeleiders.

 

Naast KOP hebben we ook de projecten en scholen van TOP bezocht en individuele sponsorkinderen in hun eigen omgeving gevolgd.

 

Asante sana, namens het bestuur en de ambassadeurs van KOP,

Jannie Meijer-Martens, voorzitter Stichting KOP

 

Een gift is van harte welkom op bankrekening nummer: NL55INGB0003655057 t.a.v. Stichting KOP.