Reisverslag zomer 2017
50571
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-50571,theme-cabin,cabin-core-1.0.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-3.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
 

Reisverslag zomer 2017

Reisverslag zomer 2017

 

De sloppenwijk Kiandutu is erg veranderd de afgelopen 10 jaar; er is nu verlichting, elektriciteit, meer water voorzieningen, de straten/ weggetjes zijn verbreed, de politie is nadrukkelijker aanwezig en last but not least heeft KOP een belangrijke toevoeging op het terrein van de basis gezondheidszorg bewerkstelligd. Het is ook een beetje veiliger en gezonder geworden. De samenwerking, sinds 2011 met Macheo is van grote waarde voor KOP en Kiandutu.

 

Hoe werkt men op KOP:

Preventieve gezondheidszorg voor moeders en kinderen in de sloppenwijk vormt de kern van de aanpak. Daarbij wordt gewerkt met:


Het bieden van basisgezondheidszorg middels het verstrekken van medicijnen, verbandmiddelen en injecties en zo nodig wordt er doorverwezen;


Individuele en groepsgewijze voorlichting;


Het geven van adviezen;


Voedselhulp;


Empowerment.

 

Er wordt nauw samengewerkt met het Kiandutu hospital aan de rand van Kiandutu.  KOP werkt in en vanuit een gehuurde locatie in Kiandutu met 6 aparte ruimtes en een ruim buitenterrein.

 

Daarnaast wordt er outreachend gewerkt in de sloppenwijk door middel van huisbezoeken. Met name alleenstaande moeders en jonge tienermoeders met kinderen, worden begeleid tot zelfstandigheid, vaak door het verstrekken van microkredieten. Ook worden vele onhoudbare situaties in Kiandutu opgespoord door de medewerkers van KOP/Macheo. De staf van KOP/Macheo bestaat uit een coördinator, meerdere social workers (programmaleiders), counselor, area manager, kok, fieldworkers, guides, babysitters en een diëtiste op afroep.

 

KOP is dit jaar al twee keer bezocht door leden van het bestuur. Elke keer ervaren we het als een genot om de ontwikkelingen te volgen. Als je kijkt naar hoe we begonnen zijn in 2007 en waar we nu staan, samen met Macheo, dan kunnen we niet anders zeggen dan dat we enorm trots zijn op dit project, op deze plek in Kiandutu en op alle ontwikkelingen. We zijn ook heel erg blij met de professionele samenwerking met Macheo, de communicatie, continuïteit en de inzet van alle medewerkers. Het is prachtig om dit te ervaren.

 

Het resultaat wat we tot nu toe hebben bereikt, kunnen we alleen behalen met de hulp en steun van onze trouwe sponsoren; jullie zijn van onschatbare waarde voor het succes van KOP.

 

Sinds mei jl. heeft KOP een nieuwe manager. Dit is Seth Mwangi. Hij heeft ruim een jaar gewerkt bij Macheo en ziet het werken in Kiandutu als een mooie uitdaging. Gedurende onze bezoeken maken we kennis met Seth, hij maakt een prettige indruk en is zeer slagvaardig, geïnteresseerd en betrokken.

 

De resultaten van de programma’s worden hieronder weergegeven, de een wat uitvoeriger dan de ander. De meest bijzondere resultaten zien we bij het tienermoeder programma.

 

Tienermoeders

Er zijn ruim 200 tienermoeders geregistreerd op KOP, waarvan er al 38 succesvol aan het werk zijn.
Het doel moet zijn dat deze meisjes geen begeleiding meer nodig hebben en dat ze volledig op eigen benen staan. Veel meisjes hebben in Kiandutu intussen een eigen salon, (het haar is zo belangrijk voor de vrouwen, dus veel klandizie) vol trots laten ze graag hun bedrijfje zien.

 

Een meisje van 18 heeft na haar opleiding een eigen bakkerij gemaakt in haar hutje. Moet je voorstellen; een ‘oven’ met twee bakplaten en wel 100 dezelfde ijzeren ronde bakvormen. De oven wordt gestookt op hout, met als gevolg, dat het in haar hutje bloedheet is en nogal brand gevaarlijk. Ze verkoopt haar zelfgebakken cakes voor 5 cent per stuk. Haar kindje loopt intussen om haar heen. Haar doel was om uit Kiandutu te gaan en dit is inmiddels gelukt! Ze is met haar kindje en business vertrokken om buiten de sloppenwijk een nieuw bestaan op te bouwen.

 

Enkele meisjes hebben een groente winkeltje, waarin ze tomaten, bananen, mango’s, e.a. verkopen. Dit levert hen net voldoende geld op om in hun levensonderhoud te voorzien. De ambitie van de meisjes is niet groter dan dit en zo is het ook prima. Een meisje van 16 jaar met een twee weken oude baby, heeft onlangs de primaryschool doorlopen. Door het dagelijks op zoek te gaan naar losse klusjes, zoals kleding wassen, probeert ze rond te komen. Een social worker van Macheo houdt haar in de gaten.

 

Een ander meisje fokt en verkoopt kippen; ze kan hier goed van leven en daarnaast spaart ze ook nog. Ze wil graag buiten Kiandutu wonen. Ze leert nu andere tienermoeders hoe ze een bedrijfje op moeten zetten. Het is prachtig om te zien, hoe ze elkaar stimuleren; dit werkt ook voor ons zeer motiverend. Zo heeft een andere tienermoeder intussen konijnen om mee te fokken. De huid verkoopt ze om spullen van te maken en het konijn voor de consumptie. Hier is een markt voor in Kiandutu. Geweldig om te zien, zo blij en met zoveel trots laat ze haar business zien.

 

Enkele meisjes hebben een naaiatelier, ze naaien kleding en verkopen dit in Kiandutu. Ook wij laten een rok maken… “A skurt for a mzungu…. thats a good business.” Voor € 10,- heb je een rok, waarbij je de stof zelf uitzoekt.

 

We ontmoeten een paar net bevallen meisjes, waarvan er 1 behoorlijk geretardeerd is. Hoe moet zij straks voor haar kindje zorgen? Macheo volgt en begeleidt deze meisjes.

 

Het is mooi om te zien dat de meeste meisjes het goed doen. De social workers blijven ze volgen en de meisjes blijven naar de seminars op KOP gaan, welke iedere vrijdag gehouden wordt. Als het met hun kinderen niet goed gaat, komen ze snel in het “ondervoede kind programma” van KOP.
De social worker Julia begeleidt de meisjes en leert hen ook een ziektekostenverzekering af te sluiten en te sparen voor slechtere tijden. Als ze het goed doen, wordt er een bankrekening geopend, waar ze hun geld kunnen storten.

 

Jacky is een mooi voorbeeld voor alle tienermoeders in Kiandutu. Zij heeft (met hulp van de sponsor) een kappersopleiding gevolgd. Nu heeft ze haar eigen salon en instrueert ze hele jonge meisjes, die nog niet naar een beroepsopleiding kunnen omdat de baby nog te jong is. Jacky leert deze meisjes de beginselen van het kappersvak. De leerlingen nemen hun baby’s mee; ze leggen ze op een bank in de salon. Omdat ze vindt dat ze zelf zo goed is geholpen, wil ze graag iets terug doen voor de community. Ontroerend vertelt ze haar verhaal aan ons; ze is gedreven en gemotiveerd, zo stimuleert ze weer anderen.

 

Er wordt tijdens ons bezoek een seminar gegeven aan de moeders over de rechten van het kind. Dit is gebaseerd op de wereldwijde definitie. De seminar begint met gezang. De trainer vertelt over de verschillen tussen jongens en meisjes. Meisjes stoppen snel met school om hun taak als moeder te vervullen. Vandaag gaat het over het recht op gezondheid. Er zijn nu rond de 40 meisjes. De meeste met een kind, anderen zijn zwanger. De trainer praat over de omstandigheden in Kiandutu. De hutjes waarin de jonge meisjes wonen, bestaat slechts uit 1 kamer. Daar gebeurt alles; eten, drinken, slapen en seks. Dit vinden wij vreselijke omstandigheden, echter in Kiandutu is dit heel gewoon.

 

De ziekenhuiszorg voor alle moeders is nu gratis. Ze hoeven ook niet te betalen voor een bevalling of voor een keizersnede. Ze moeten wel een bijdrage leveren voor de benodigde medicijnen. De trainer legt uit waarom het belangrijk is om niet als tiener zwanger te worden. Er volgen vragen en opmerkingen worden gemaakt; er is een open discussie. In de verhalen hoor je vaak, dat de zwangerschap hen gewoon overkomt. Ze overzien de problemen pas als ze langer zwanger zijn of als het kindje er is. Seth, onze nieuwe manager, legt uit dat de verantwoordelijkheid ook absoluut bij de vader ligt; het is moeilijk en zwaar om een gezinsleven in Kiandutu te hebben.  Deze seminar brengt veel teweeg, de interactie is fantastisch, de sfeer is goed en de trainer is een krachtig persoon. Iedere vrijdag zit de kamer weer vol met tienermoeders.[

 

Moeder/ Kind programma en family planning

De moeders worden gedurende hun zwangerschap begeleid door Ann en de controles worden in het ziekenhuis uitgevoerd. Bijna alle vrouwen uit Kiandutu gaan nu naar het ziekenhuis voor controle en voor de bevalling. Dit percentage is in de afgelopen 10 jaar gestegen van 15% naar 80 %! Ook dit programma heeft grote stappen voorwaarts gemaakt. Ann blijft de gezinnen volgen tot de baby een half jaar is. Zijn er problemen in deze periode dan wordt er frequent huisbezoek afgelegd en worden de social workers ingezet. Deze benadering werkt goed en is effectief.

 

Op KOP wordt voorlichting gegeven over welke manieren er zijn om aan geboortebeperking te doen, daar komen veel vrouwen op af. Veelal kiezen ze voor een hormoon implantaat die er voor zorgt dat ze gedurende 3 tot 5 jaar niet vruchtbaar zijn. Deze ingreep is relatief eenvoudig en betrouwbaar. In het Kiandutu Hospital wordt deze ingreep uitgevoerd. De vrouwen worden begeleid door Ann; zij is verantwoordelijk voor dit programma. Gezinsplanning is nu veel beter bespreekbaar in Kiandutu; eerder werd er stiekem over gesproken en nu praten de vrouwen er met elkaar over en vragen ze ook advies op KOP.

 

Bij de start van het seminar over voedingsvoorlichting werden we onthaald op gezang. Een groep van ongeveer 35 moeders kreeg een uitgebreide en gedreven voorlichting door de diëtiste over gezonde gebalanceerde voeding tijdens de zwangerschap en daarna. De vrouwen komen op eigen gelegenheid uit alle delen van Kiandutu lopend met hun kind naar de KOP-post. De interactie is mooi om te zien, vergeleken met 10 jaar terug, zijn de vrouwen nu veel opener en mondiger en ze stellen nu zelfs vragen.

 

De samenwerking in dit programma tussen KOP / Macheo en het ziekenhuis verloopt goed, onlangs heeft een firma uit NL veel spullen (verband, spuiten, naalden, pleisters, handschoenen e.a.) geschonken aan KOP, deze zijn bij het ziekenhuis afgeleverd. Hier is veel waardering voor.

 

Ondervoede kind programma (MCP)
Twee ruimtes zijn gevuld met totaal 30 ondervoede kinderen. Wat een feest om te zien, hoe die kinderen gulzig eten. In januari zagen we een apathisch jongentje van ruim 2 jaar die niets kon, hij lag maar op de grond en maakte nauwelijks contact. Nu staat ditzelfde kind tussen twee stalen glijders in en loopt te stappen en straalt aan alle kanten. Het is ontroerend om te zien. Hij krijgt goed te eten en ervaart ook dat oefeningen hem verder brengen dan wat hij daarvoor wist en kon. Praten doet hij niet, maar de begeleidsters weten precies wat hij wil. Belangrijk is dat we de moeders voldoende begeleiden, zodat ze thuis geen terugval krijgen. Dit probleem ligt om de hoek, goede nazorg is essentieel. De social workers blijven ze na ontslag volgen.
Dit programma voert Macheo uit met geld van KOP, van Macheo-Verenigde Staten en individuele sponsoren. In de VS worden ook sponsoracties gehouden om dit programma mede te financieren.

 

Individuele zorg en thuiszorg
Tijdens het lopen door Kiandutu bezoeken we verschillende zieke mensen. Vaak hebben de moeders geen geld om medicijnen te kopen, op die momenten springt Macheo in. Zo zien we een jongen van 7 jaar, die een oogoperatie heeft gehad. Gelukkig gaat het nu goed met hem. De operatie en medicatie is door Macheo betaald. Hij kan nu niet meer zo goed tegen de zon, daar zijn ook petjes en of zonnebrillen voor.

 

Een vrouw van 23 jaar (moeder van 3 kinderen) heeft TBC en een hersenvliesontsteking. Ook zij krijgt een behandeling in het ziekenhuis. Het gaat matig met haar en ze lijkt wat verward; ze moet binnenkort voor een scan, die € 70 kost. Deze kosten zijn niet te betalen voor deze mensen.

 

Daarna bezoeken we een oma van 40 jaar die past op de baby van haar tienerdochter, om haar de kans te geven haar school af te maken. De tienerdochter haalt goede cijfers op school; dat is mooi om te horen. Deze oma heeft behoefte aan contacten met andere oma’s om elkaar te helpen. De vraag wordt meegenomen naar KOP, om te kijken of dat geregeld kan worden.

 

Onderweg in Kiandutu komen we veel zwangere meisjes tegen. Ze worden gewezen op de mogelijkheden van KOP, zoals de seminars. Hun naam wordt genoteerd, zodat de social worker deze meisjes kan volgen.

 

We ontmoeten Paris. Ze heeft ooit als vrijwilliger bij de ondervoede kinderen van KOP gewerkt om maar van de straat te zijn. Ze is gesponsord om een beroepsopleiding te doen en ze heeft deze met succes afgerond. Nu loopt ze stage in een beauty salon en zoekt ze werk buiten Kiandutu. Ze is vast besloten om weg te gaan uit de sloppenwijk. Ze straalt enorm en ze is zo blij dat ze de kans heeft gekregen om zich te ontwikkelen.

 

De KOP klas van de General Gago school
De onderwijzeres op de General Gagoschool heeft al verschillende groepen kinderen (tussen de 8 en 12 jaar) klaargestoomd voor de primary school. Dit gaat goed Er zijn kleine klassen met maximaal 16 kinderen. Binnen enkele maanden leren deze kinderen de beginselen die nodig zijn om toe gelaten te worden op de lagere school. Ook in andere gebieden, buiten Kiandutu is behoefte aan dit programma. Voor de kinderen is het wennen; ze draaien verder mee in het programma van de reguliere school, ze hebben alleen een kleinere klas en een eigen juf.

 

Hartelijk dank voor uw hulp

En verder: De Kerstmarkt rond de Ruïnekerk in Bergen, is weer op de tweede zondag in december. Ook dit is een evenement waar de voorbereidingen al in volle gang zijn. Wil je meehelpen of heb je een idee, laat het horen.

Dank voor jullie steun en vertrouwen, wil je meer weten, laat van je horen en stuur een mail naar Jannie: meijer.martens@quicknet.nl of bel +31 6 26328222.

Asante sana,

 

Namens het bestuur van KOP,

Jannie Meijer-Martens

Een gift is van harte welkom op bankrekening nummer: NL55INGB0003655057 t.a.v. Stichting KOP.