Reisverslag zomer 2015
50566
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-50566,theme-cabin,cabin-core-1.0.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-3.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
 

Reisverslag zomer 2015

Reisverslag zomer 2015

Beste vrienden en belangstellenden van KOP,

 

De zomer is er al, dus hoog tijd voor een update over KOP. Er zijn onlangs door bestuursleden en ambassadeurs weer een paar bezoeken afgelegd aan Kiandutu en met veel belangstelling hebben we daar de projecten weer gevolgd. Elke keer opnieuw sta je verbaasd van de vorderingen die gemaakt worden, maar ook elke keer kijk je met verbazing naar de werkwijze van Kenianen. In het Westen gaat alles in een hoog tempo, het moet zo efficiënt mogelijk en afspraak is afspraak. Dat is iets wat in Kenia totaal anders gaat. Ook daar wen je aan, maar toch merken we wel dat men er steeds meer open voor staat hoe ze het beter en anders kunnen organiseren. Deze ontwikkeling is heel fijn, we haken daar graag op in. Joan, onze manager van KOP leert graag van managementveranderingen. De betrokkenheid van de social workers en de manier waarop ze openstaan om nieuwe dingen te leren en toe te gaan passen is ook goed merkbaar. Alles wat KOP overigens doet in Kiandutu, kan alleen maar met de fijne samenwerking tussen KOP en Macheo.

De programma’s van 2015 worden hieronder weergegeven.


Moeder-kind zorg en family planning (mother to child)


Tienermoeders (teenmothers)


Ondervoede kinderen (MCP malnutrition Children program)


Individuele zorg en behandeling (individual treatment)


Thuiszorg (home base care)


Onderwijs aan drop-outs

Moeder-kind zorg en family planning

Dit programma loopt goed, nog steeds komen er moeders naar de seminars, deze worden goed bezocht. Op KOP is een speciale ruimte hiervoor ingericht. De voorlichting over bevallen en wat er allemaal bij komt kijken, biedt voor de (aanstaande) moeders goede informatie. Daarbij zien we ook dat de interactie groter wordt tussen de vrouwen onderling en met medewerkers van KOP/Macheo. De vrouwen durven ook beter kritische vragen te stellen, dat is een groot verschil. Ook over voorbehoedsmiddelen en HIV wordt gesproken. Eerst werd deze informatie één op één besproken tijdens een bezoek bij de moeders thuis. Doordat het nu in een groep is, gaan de vrouwen elkaar ook versterken en informatie uitwisselen. Het eerste jaar zag je schuchtere vrouwen die niets durfden te zeggen. Nu zie je een interactieve groep, waarin de vrouwen niet schromen om vragen te stellen waarop ze antwoord willen. Er wordt gelachen en er is interesse in elkaar. De eerste jaren werden de seminars verzorgd door de social workers van KOP, nu wordt er per onderwerp iemand ingehuurd.

Tienermoeders

De lijst met tienermoeders wordt steeds langer, intussen 54 meisjes. Belangrijk is dat we per tienermoeder kijken wat mogelijk is, wat ze kunnen en willen. Hiervoor is een checklist ontwikkeld en wordt deze met hen besproken en bekeken wat ze nodig hebben. Elke week is er een seminar voor ze. Daarbij wordt er een plan opgezet om naar de toekomst toe te werken en dit wordt tevens begeleid door een social worker die bezoekjes aan de meisjes brengt om ook de thuissituatie te controleren. Zo is er een meisje wat binnenkort moet bevallen en die nog niets klaar had voor de baby. Samen met het meisje is door de social worker een briefje gemaakt wat ze aan moest schaffen voor de eerste tijd. Het meisje heeft een man en deze kan dit ook betalen, anders was er samen met KOP gekeken naar een andere oplossing hoe de spullen aan te schaffen. Het volgende bezoek dat we bij het meisje brachten toonde ze vol trots een grote zak met daarin alle benodigde spullen.

 

Er zijn intussen twee tienermoeders die nu in een naaiatelier werken en iemand met een brei winkeltje. Zo mooi om te zien hoe ze vol enthousiasme aan het werk zijn. Hun kindertjes drentelen een beetje om hen heen. Op de vraag wat ze geleerd hebben van de seminars geven ze aan dat dit de verzorging van hun kinderen is, hoe ze op de juiste manier te voeden en heel belangrijk ook de hygiëne en de manieren die er zijn om te voorkomen dat ze weer zwanger raken. Belangrijk zijn daarbij de sociale contacten die ze opdoen met leeftijdsgenootjes die in dezelfde situatie zitten.

 

Ondervoede kind programma

Er zijn twee groepen met ondervoede kinderen op KOP.  Er zijn wijzigingen aangebracht in het gebruik van de bestaande ruimtes. Nu is er meer ruimte beschikbaar voor de gesprekken van de social worker met moeders en kinderen. Intussen zijn er al heel veel ondervoede kinderen in het programma geweest, ze worden gevolgd door de social workers. Ongeveer 80% van deze kinderen doen het nog steeds goed, dat is een prachtige score. Dagelijks spelen ze buiten in de grote box, ze krijgen gevarieerde voeding en ze leren ook spelen met elkaar. Op deze manier  vergroot je hun leervermogen en hersenactiviteit.

 

Individuele zorg

Het individuele programma  zorgt ervoor, dat de hulpverleners beter in beeld krijgen, wat er in Kiandutu aan de hand is. Je ziet veel schrijnende gevallen. Doordat ouders geen geld hebben, gaan ze niet naar het ziekenhuis, met alle gevolgen van dien. KOP speelt hier op in door de situatie te controleren en beoordeelt op basis van de feiten hoe deze mensen geholpen kunnen worden.

 

Thuiszorg

Agnes, de verpleegkundige hulp, bezoekt 3 keer per week zieke mensen in hun hutjes. Hier doet ze de eenvoudige controles, zoals bloeddruk meten, verband verwisselen en voert ze gesprekken. Al naar gelang de situatie, verwijst ze hen door naar het ziekenhuis. Financiële zaken worden goed doorgesproken met Macheo. Intussen zijn er steeds meer mensen die zich verzekeren tegen de ziektekosten, een fantastische ontwikkeling. De bezoeken in Kiandutu worden altijd met z’n tweeën afgelegd vanwege de veiligheid.

 

Onderwijs aan drop-outs

Sinds begin van het jaar heeft KOP samen met Macheo besloten om kinderen, die niet naar school gingen, onder te brengen in een school in Thika. Dit om hun sociale integratie te vergroten. Op deze manier leren ze zich ook beter aan te passen aan de omgangsvormen die de school verwacht. Ze zitten nu in een klas van de General Gagoschool, iets buiten Kiandutu, ongeveer 20 minuten lopen. De leerkracht van KOP, geeft deze kinderen nu les op deze school. Dat voelt heel vertrouwd voor de kinderen. Deze klas heeft maximaal 20 kinderen; dit in tegenstelling tot de reguliere klassen, die minimaal 50 kinderen in één klas hebben. Het is fantastisch om te zien hoe deze kinderen in korte tijd alle benodigde vaardigheden en kennis oppakken. Het enthousiasme van de leerkracht werkt zeer stimulerend.

 

En verder…

De social workers staan altijd open voor nieuwe input. Ze vragen hier zelf om en willen ook altijd weten wat voor vooruitgang we zien. In het begin kregen ze een communicatietraining met verbeterpunten over de manier waarop de gesprekken worden gehouden in de hutjes. Nu is er gewerkt in de groep om hun doelen helder te krijgen voor het komende jaar. Waar staan ze nu en waar willen ze naar toe. Wat zijn de hindernissen en wat kunnen ze gebruiken als hulp. Doormiddel van echte stappen die ze daarin moeten maken en ze ook zelf te benoemen, wordt dit goed inzichtelijk voor ze. Deze manier van inzicht krijgen kunnen ze goed gebruiken in de programma’s zoals bijvoorbeeld het tienermoeder programma. In alles is het van groot belang om respect voor hun cultuur te tonen.

Hartelijk dank voor uw hulp

Veel dank spreken we uit naar onze maandelijkse vaste sponsoren, maar ook naar de grote individuele giften, waardoor we de programma’s goed hebben kunnen neerzetten. Zonder jullie steun zou dit niet mogelijk zijn. In juni is er door vrienden van KOP een high tea georganiseerd met een fantastische opbrengst. Zo worden we vaak verrast door spontane acties. KOP werkt aan de nieuwe website en een nieuwe flyer. Je kunt ons ook volgen op onze Facebook pagina. In het najaar zal het bestuur nog een paar bezoeken aan KOP brengen.

 

Asante sana, namens het bestuur en de ambassadeurs van KOP,

Jannie Meijer-Martens, voorzitter Stichting KOP

 

Een gift is van harte welkom op bankrekening nummer: NL55INGB0003655057 t.a.v. Stichting KOP.