Reisverslag winter 2014
50557
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-50557,theme-cabin,cabin-core-1.0.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-3.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
 

Reisverslag winter 2014

Reisverslag winter 2014

Beste vrienden en belangstellenden van KOP,

 

In het najaar was het de 4de keer in 2014 dat ik naar Kenia afreisde om te kijken hoe het in KOP gaat. Het was weer een goede ervaring, met veel plezieren belangstelling heb ik me laten informeren over de programma’s die we daar ondersteunen in de sloppenwijk Kiandutu. De inzet, het enthousiasme van de lokale medewerkers is groot en het is bijzonder om met hen te bespreken welke stappen we moeten zetten om KOP verder te helpen, ze weten heel goed wat er nodig is. De dagen dat ik met Joan en Gladys meeliep door Kiandutu, leert je zoveel over de behoeften die er zijn. De individuele gevallen hebben me erg geraakt. De samenwerking met Macheo bevalt ons heel goed. Gezamenlijk hebben we ook gekeken naar de stappen en uitdagingen voor 2015.
Maandelijks betaalt KOP € 1600.- aan Macheo als bijdrage aan de onderstaande programma’s.

 

Programma’s in 2014
1. Moeder-kind zorg en family planning
2. Tienermoeders: begeleiding naar de toekomst
3. Ondervoede kinderen
4. Individuele zorg en behandeling
5. Thuiszorg
6. Onderwijs aan drop-outs

1. Moeder/kind zorg
Gladys is de social worker die ongeveer alle mensen kent in Kiandutu; ze is zelf moeder van 7 zonen en woont in een mooi hutje in Kiandutu; zij is één van hen en dat geeft heel veel vertrouwen. Gladys wordt gebeld als er iemand moet bevallen, ze begeleidt deze vrouw naar het ziekenhuis en geeft alle zorg en advies. Daarna begeleidt ze moeder en baby en regelt ze eventuele zorg en behandeling.

 

2. Tienermoeders
Intussen staan er meer dan 50 tienermoeders ingeschreven tussen de 12 en 20 jaar. Deze volgen allemaal de wekelijkse seminars op KOP. Met dank aan een grote sponsor zijn de eerste 10 tienermoeders opgeleid in een beroep. Het varieert tussen kapster, naaister, breister, eigenaar van een winkel, beautysalon enz. De kosten om 1 tienermoeder een beroepsopleiding te geven zijn gemiddeld ongeveer € 400.-. Dit kan een dagscholing zijn of een interne opleiding waar ze ook begeleidt worden om de zorg voor hun kind te dragen. Joan coördineert dit samen met een counselor. Voor dit programma hebben we een grote sponsor gevonden, die een bijdrage heeft geleverd van € 8000.- Hierdoor krijgen nu 20 tienermoeders een kans voor de toekomst.

 

Mary Kankiko is 15 jaar en volgt in een naaiatelier een opleiding van 3 tot 4 maanden tot zelfstandig naaister; vol trots liet ze zien welke kledingstukken ze maakt. Via KOP krijgt ze een naaimachine in bruikleen om haar bedrijf te starten. Ze hoopt in ieder geval, dagelijks 150 tot 200 shilling te verdienen, dat is ongeveer € 1.50. Genoeg om eten te kopen voor haar en de baby.

 

Esther Yeri is 16 en verkoopt en repareert kleding en is in staat om voor zich zelf te zorgen. Jane Wanjiro is 19 en heeft een breimachine gekregen, ze maakt baby en kindertruien. Ze heeft een bankrekening geopend waar ze spaargeld op stort. Haar kindje van 1 ½ is Maxmilian en gehandicapt wat erg veel zorgen geeft. Purity 17 jaar, moeder van een zoontje van 1 heeft haar eigen winkeltje in beauty spullen, wat is ze trots!

 

Mooi om deze meisjes te zien en te volgen, een heel verschil met de eerste keer dat ik ze zag, ten waren ze zo verlegen en nu zijn ze zelfverzekerd en hebben ze een drive om voor zichzelf te zorgen.

 

3. Ondervoede kinderen
Er zitten 28 kinderen in het programma, dagelijks krijgen ze goede voeding en wordt er met hen gespeeld. De buitenbox blijft een prachtige plek voor ze. Het dak erboven is een goede bescherming tegen de zon. Ann begeleidt dit en zorgt er voor dat er gevarieerd eten is en dat de kindjes wekelijks gewogen worden. De moeders neemt ze mee in de begeleiding, ze leert hen wat belangrijk is in de ontwikkeling van het kind. Het is ontroerend om te zien welke vooruitgang deze kindjes maken. Van schuw, sloom en apathisch, zijn ze nu actief en open en hebben ze plezier.

 

4. Individuele behandeling en zorg
Lopend door Kiandutu zie je de meest schrijnende gevallen. Terwijl we een huisbezoek deden bij een pas bevallen moeder, zag ik een meisje van ongeveer 5 jaar die niet meer uit haar ogen kon kijken. Ze had over haar hele gezicht een enorme korst en alles was ontstoken, en dat bij een pasgeboren baby. Direct is er actie ondernomen en is Gladys met dit meisje naar het ziekenhuis gegaan waar ze behandeld werd met antibiotica en zalf. Na 4 weken wat er al een prachtig resultaat.

 

5. Thuiszorg
Dagelijks gaat de verpleegkundige van KOP de families langs waar een zieke is en helpt ter plekke met verbinden of andere zorg. Het varieert van oude mensen tot baby’s, alle zorg wordt opgepakt en zo nodig verwijst men naar het ziekenhuisje aan de rand van Kiandutu. Het is mooi om mee te lopen en te zien hoe je met weinig middelen zoveel kunt betekenen, er is geen water in de hutjes, geen elektriciteit. We moeten het doen met flessen water die we meenemen om de wonden schoon te maken, een zaklamp en soms wat daglicht, als er een raam is…

 

6. Onderwijs aan de drop-outs
We hebben nu twee jaar de drop-outs opgevangen en zijn daar heel tevreden over. Het zijn kinderen van 8 tot 12 jaar, die nog nooit naar school zijn geweest. Ze leren op KOP basisvaardigheden om daarna toegelaten te kunnen worden op de basisschool. Alle kinderen die doorstromen, doen dit met goede resultaten en worden toegelaten tot de lokale basisschool. Juf Julie is een genie, ze heeft veel energie in de kinderen gestopt en dat is te merken. Intussen is deze juf net bevallen van een zoontje en zal ze straks weer terugkeren als counselor op KOP.

En verder
In 2014 zijn er een aantal jonge moeders uit ons programma overleden, oorzaak niet altijd bekend. Verschillende gevallen lieten een longontsteking zien. Ook zijn er meerdere baby’s overleden, heel erg verdrietig. Afgelopen maand is er een tienermoeder tijdens de bevalling overleden. Dat zijn de schrijnende zaken waar wij ook verdriet van hebben. Een pas bevallen moeder, van een tweeling, is aangereden door een motor en heeft een beenamputatie ondergaan. Een week geleden is een van de kindjes overleden.

 

Er wordt op KOP veel aan voorlichting over seksueel misbruik, geboorte beperking, bereiden van voeding, financiële kennis, verzekeringen, onderwijs, gezondheid en hygiëne gegeven. Deze seminars worden heel goed bezocht. Macheo rapporteert 3 keer per jaar aan KOP over de ontwikkelingen van de programma’s.
Plannen voor 2015: bijdrage maandelijks € 1600.-
a. Alle programma’s continueren; moeder/ kind, ondervoede kinderen, thuiszorg
b. Tienermoederprogramma; dit willen we uitbreiden om aan de vraag te voldoen van alle tienermoeders, daarvoor is meer geld nodig.
c. Individuele behandeling en zorg; meer inzetten op individuele gevallen om hen een behandeling te geven in het ziekenhuis. Intussen is er voor dit programma al een bedrag van € 3000.- binnengekomen.
d. Onderwijs aan drop-outs: in 2015 gaan we een pilot doen om te kijken hoe het met de aanpassing van kinderen gaat als ze hun eerste basisvaardigheden op een reguliere school leren. Ze worden gebracht door een social worker naar de Genaral Gago school in Thika. We denken dat de aansluiting dan beter gaat, Macheo levert de leerkracht en de school heeft een leeg klaslokaal.

Namens het bestuur en de ambassadeurs van KOP wil ik alle sponsoren en belangstellenden heel hartelijk danken voor jullie interesse en bijdrage aan ons mooie werk. In maart ga ik opnieuw naar Kenia en hoop ik jullie daarna weer te kunnen bijpraten over alle ontwikkelingen.

Uw bijdrage is van harte welkom op: ING NL55INGB0003655057 t.a.v. Stichting KOP

 

Asanti sana,
Jannie Meijer-Martens, voorzitter bestuur van KOP