Corona in Kenia en Kiandutu
51227
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-51227,theme-cabin,cabin-core-1.0.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-3.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
 

Corona in Kenia en Kiandutu

In veel Afrikaanse landen zijn sinds het uitbreken van de Corona-pandemie in maart zeer strenge matregelen getroffen. De impact is enorm.

De sloppenwijk Kiandutu is sindsdien weer een plek waar mensen nog minder werk hebben, waar de tienermeisjes rondzwerven… waar de kinderen weer thuis zijn, zonder school…

 

Scholen dicht
In Kenia zijn de basisscholen en de beroepsopleidingen sinds maart dicht en de verwachting is, dat ze pas in januari 2021 weer open gaan. De sluiting van de scholen zal echt nog een enorm lange nasleep hebben. Nu al laten de statistieken zien dat er een flinke toename is van tienerzwangerschappen, maar ook kindermisbruik tijdens de lockdown. En dan is er ook nog de grote angst voor een tweede lockdown die mensen nog verder de armoede in zal drukken.

 

Ook de General Kago School is sinds medio maart dicht. Voor deze kwetsbare kinderen is het schooljaar 2020 een verloren jaar. Ze verliezen hierdoor heel veel sociale contacten en het ritme van school. Het gevolg is dat ze nu weer door Kiandutu zwerven, met alle gevolgen van dien…

 

Kop blijft bijdragen
Voor onze financiële ondersteuning van de General Kago School vervallen de kosten voor de schoolmaaltijden. KOP heeft besloten wel de salariskosten van de medewerkers van Macheo, die werkzaam zijn op deze school, te blijven betalen. De kosten die we nu niet maken, maar wel betalen, worden nu (in overleg met Macheo) gebruikt voor het Tienermoederprogramma.

 

De maatschappelijk werkers voor de gezinnen die kinderen hebben op de General Kago School, blijven hun werk doen. Indien nodig, wordt een deel van ons budget ook gebruikt om de meest hulpbehoevende gezinnen te helpen. Dit coördineert Macheo.

 

De beroepsopleidingen binnen het tienermoeder programma van de meisjes die wij steunen, liggen ook stil tot 1 januari 2021.

 

Schrikbarend
Het is triest om te horen en zien dat de armoede nog groter is geworden sinds de Corona is uitgebroken. Vooral de allerarmsten worden zeer zwaar getroffen. De zwangerschappen bij de Tienermoeders lopen schrikbarend op. Daar waar we al zoveel hebben bereikt, lijkt het nu vooral deze groep ernstig te schaden.

 

We zijn blij met elke vorm van financiële ondersteuning, wat heel erg nodig is.  Macheo houdt ons op de hoogte van de ontwikkelingen en stemt dit voor KOP af met ons.

 

Van harte hopen we dat de kinderen in januari weer naar school kunnen en de tienermoeders weer terecht kunnen voor de seminars en de beroepsopleidingen, zodat ze niet rondzwerven in Kiandutu, met alle gevolgen van dien.

 

Namens het bestuur van KOP,
Jannie Meijer-Martens
Info: +31 6 2632 8222