Een dag in Kiandutu
50578
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-50578,theme-cabin,cabin-core-1.0.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-3.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
 

Een dag in Kiandutu

Wij zijn met Agnes, social worker voor het programma Individuele zorg, op pad geweest. Dit programma ondersteunt mensen bij medische problemen d.m.v. medicijnen, onderzoeken, ziekenhuisbezoeken en soms een operatie, waarna er ook huisbezoeken worden gedaan ter controle.

 

Bij de bezoeken die wij afleggen komt nog steeds relatief veel longontsteking voor bij jonge kinderen, vaak is dit in combinatie met ondervoeding. Het blijft dus van groot belang dat alle kinderen de eerste duizend dagen goede voeding krijgen. Het eerste advies is borstvoeding de eerste zes maanden, daarna drie keer per dag vaste voeding. Toch komt het helaas nog te veel,voor dat kinderen ondervoed zijn en worden opgenomen in ons ondervoedingsprogramma .

 

Zo zien wij een jongetje van twee jaar die lange tijd in het ondervoedingsprogramma heeft gezeten. Door deze slechte start had hij een behoorlijke achterstand in de ontwikkeling. Gaat nu steeds beter , heeft speciale schoentjes gekregen en loopt nu en is heel levendig. Had de laatste tijd veel,last van chronische urineweginfecties. is bij de kinderarts geweest, is besneden, en gaat nu goed. Zo zien wij ook een jongetje van zeven jaar met aan beide ogen een ontsteking. Wordt met medicijnen behandelt en gaat al beter.

 

Dan bezoeken wij een meisje van zeven jaar die een trommelvliesscheur heeft opgelopen. Zij heeft pijnstillers en is al naar de specialist geweest. Hier is een operatie noodzakelijk, kosten zeshonderd euro, met drie dagen ziekenhuisverblijf. Het is nog onzeker of wij daar voldoende geld voor hebben. En zo bezoeken we in deze dagen nog veel meer patiënten, ook volwassenen. Wat wij nog meer tegen komen; TBC patiënten, open wond op een hiel, blindedarmontsteking, gehandicapt kind met hoofdwond en nog veel meer.

 

Duidelijk is wel dat ook dit programma hard nodig is en zijn wij heel blij met Agnes die dit voortvarend aanpakt onder moeilijke omstandigheden. Zij gaat met mensen mee naar het ziekenhuis, soms ook ver weg. Haalt medicijnen op, zelfs in Nairobi, drie uur reistijd heen en weer, en bezoekt de patiënten regelmatig om de voortgang te checken.