Kerst 2018
50577
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-50577,theme-cabin,cabin-core-1.0.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-3.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
 

Kerst 2018

Beste belangstellenden en vrienden van KOP,

 

Het jaar loopt weer ten einde, tijd om jullie allen een update te geven over de stand van zaken in KIANDUTU en om jullie te bedanken voor alle steun en bijdragen. Terugkijkend op dit afgelopen jaar, kunnen we opnieuw zeggen: ‘wat is dit een fantastisch project, waar we met zoveel vrienden van KOP aan mogen werken, wat hebben we aan mooie ontwikkelingen bijgedragen.’ In de vorige nieuwsbrief is de lange en extreme regentijd een belangrijk onderwerp geweest. Nadat het ongeveer 2 maanden heel erg heeft geregend, brak er vanaf mei een hele lange droogte periode aan, welke tot half november heeft geduurd. Ook dit gaf weer de nodige problemen. Gewassen die niet groeiden, beesten die onvoldoende te eten kregen en daardoor ook weinig op hebben gebracht. De Kenianen wachtten met smart op de regen, de BLESSINGS zoals ze dit noemen.

 

De programma’s zijan in 2018 diverse malen bezocht door bestuursleden van KOP. De samenwerking met Macheo is de beste stap die we hebben gedaan, hun expertise, hun begeleiding en hun input is van onschatbare waarde. Zij maken de juiste keuzes voor de programma’s en stemmen dit zonodig af met KOP. Zo stellen we de programma’s graag bij, om de goede dingen te blijven doen, en waar Macheo ons in stuurt.

 

 

 

 

De stand van zaken van onze Programma’s:

1. Moeder/kind zorg: De seminars worden altijd intensief bezocht. Elk seminar geeft hun nieuwe informatie. Je ziet dat de moeders elkaar ook graag ontmoeten en hun kennis delen. Zo betekent KOP op vele fronten iets voor de inwoners van Kiandutu. De kwaliteit van leven, zorg en wonen is in Kiandutu de afgelopen jaren sterk verbeterd voor de inwoners.

 

2. Ondervoede Kinderen: Dit jaar heeft Jennifer, de diëtiste, voor de seminars gezorgd, Jennifer wordt betaald door KOP, van de opbrengst van de wijnveiling die we in 2017 hebben gehouden. Met de komst van Jennifer heeft ook Macheo haar ingezet voor de programma’s van Macheo. Haar enthousiasme en kennis zijn groot; met veel interesse volgen de moeders haar seminars. Ze betrekt de moeders bij haar verhaal en laat hen ook veel vertellen. Ze is een goede aanvulling op het team van KOP en Macheo.

 

3. Tienermoeders: deze jonge meisjes/moeders vormen een serieus probleem in Kiandutu. Ook al is er veel begeleiding, zorg en scholing, onder anderen over seksuele voorlichting, komen er nog steeds veel tienermoeders bij. Intussen hebben we ook voor deze groep al veel kunnen betekenen en zijn er heel veel tienermoeders die een bedrijf zijn gestart. Ze helpen elkaar, informeren elkaar en coachen elkaar. Prachtig om te zien. Deze ontwikkeling danken we vooral aan de inzet van alle social workers en de grote sponsor ENEXIS.

 

4. Individuele zorg: lopend door Kiandutu, met begeleiding, weet je echt niet wat zich afspeelt achter de deuren van de hutjes… We komen een meisje van 5 jaar tegen die veel epileptische aanvallen had en waardoor ze een flinke hersenbeschadiging op heeft gelopen. Haar moeder is aan het werk, de vader is invalide en het zusje van 10 zorgt voor dit meisje. Ze kookt en maalt haar eten, als een baby wordt ze gevoed door haar zus. Moet je voorstellen, een kind wat niets kan en zwaar is, wordt door haar oudere zus overal naar toe “gesleept, getild”. Nu was het vakantie, maar als de zus weer naar school gaat, wie doet dit dan? Het is zo schrijnend om dit aan te zien, er is geen rolstoel beschikbaar, er zijn geen aangepaste voorzieningen. Samen met Macheo gaan we een plan voor dit gezin maken om hen te ondersteunen.

 

5. Drop-outs: de kinderen van Kiandutu boffen met de kleine klas in de General Gaga school, maximaal 16 kinderen worden door de juf klaargestoomd voor het primair onderwijs. Toch is dit heel zwaar, deze kinderen hebben 1op1 begeleiding nodig, omdat ze nog nooit naar school zijn geweest. Ze kennen geen enkele sociale omgangsvorm. Stel je voor; je bent 12 jaar oud en kunt geen letter lezen en je naam niet schrijven; dat vraagt heel wat inspanning van de juf. Dit programma gaan we goed evalueren, om te kijken of een andere aanpak misschien beter is. Met dank aan de LIONS hebben deze kinderen schoolbankjes gekregen.

 

6. Child Protection: hierover hebben we jullie in de zomer geïnformeerd. Sinds de start van dit programma zijn er in Kiandutu al meer dan 30 kinderen opgevangen door het team. Dit team wordt gecoördineerd door Macheo. Het is een intensief en kwetsbaar traject. Zowel jongens als meisjes worden verwaarloosd, misbruikt, werken in de afvalberg, zwerven op straat. Het team wordt gesteund door de community van Kiandutu, dat vinden we heel goed; zo draagt men gezamenlijk de verantwoordelijkheid. In Kiandutu heb je “village elders”, dat is een soort van dorpsopperhoofd, die veel gezag in de wijk heeft. Deze werkt nauw samen met het team van KOP. We hebben ook nu weer opnieuw de kosten berekend voor één kind om te helpen, dat is vastgesteld op 80 euro per kind, per jaar. Mocht je hier mee willen helpen, dan is dat zeer welkom. Dit kan niet uit ons maandelijks budget komen, we proberen hiervoor acties op te starten om voor dit programma extra geld te krijgen.

 

In Kiandutu is een doorgaande weg aangelegd naar een ander gebied ten koste van hutjes. Dit heeft in het voorjaar voor veel opschudding bij de bewoners gezorgd. Het biedt nu wel veel kansen voor alle vervoer, matatu’s en auto’s die hier langs kunnen. Het gevaar is wel dat kinderen oversteken, zonder uit te kijken, dit geeft ook gevaarlijke situaties en ongelukken. Dat gebeurt in een sloppenwijk, impulsief iets veranderen, zonder mensen voor te bereiden op consequenties of gevaren.

 

Kop heeft in de afgelopen jaren veel bereikt. Als bestuur ervaren we veel steun van onze families, vrienden en overige donoren, waardoor we echt iets hebben kunnen neerzetten. Het team van KOP, onder leiding van Seth is een pracht team. Seth heeft er veel energie in gestopt en het is dan ook prachtig om te zien, dat dit team zo sterk is en open en eerlijk naar elkaar. We zien hier een hele goede teamgeest met respect voor elkaar.

 

Zonder de steun van onze donoren hadden we dit nooit kunnen doen. De afgelopen periode zijn er veel giften binnengekomen van familie en vrienden die iets te vieren hadden en daarmee een bijdrage aan KOP hebben geschonken, waardoor het mogelijk is om zoveel gezinnen en individuen te helpen. Met de komst van de diëtiste Jennifer is het team versterkt, zowel in kennis als in persoon.

 


Op 4 november heeft KOP tijdens de zendingsdienst, in de kerk van Bovensmilde weer mogen vertellen over KOP en alle programma’s. Deze dienst werd geleid door Gert Wiebe van de Werff. Het was een mooie dienst met veel interesse in onze stichting. Het thema was om muren op te heffen die ontstaan tussen landen, mensen en religies. Een interactieve dienst, met veel vragen en een presentatie met foto’s over KOP.


Op 9 december hebben we onze jaarlijkse Kerstmarkt in Bergen weer georganiseerd. Het was slecht weer, maar onze kraam had veel bezoekers en de opbrengst was 1350 euro voor KOP; echt fantastisch. Dit jaarlijks festijn doen we als bestuur, ambassadeurs en vrijwilligers van KOP. Dank aan de schenkingen van Desmo Tetteroo van zijn bedrijf “TenT Tetteroo” voor alle houten planken, dank aan Alie Valk voor de 100 potten jam, dank aan alle inzet van het team.Het bestuur van KOP dankt jullie allen heel hartelijk voor jullie interesse en bijdrage aan KOP; iedere euro komt op de goede plek terecht.

 

 

 

 

Vanzelfsprekend betalen we zelf voor ieder bezoek aan KOP de reis- en verblijfkosten!

Graag blijven we rekenen op jullie steun in welke vorm dan ook.
Asante Sana

 

Namens het bestuur en ambassadeurs van KOP, Jannie Meijer-Martens
Het bestuur van KOP wenst jullie allen hele fijne feestdagen toe en voor 2019, alle gezondheid, vrede, liefde, veiligheid en vriendschap.

 

 

(vlnr: Tom, Audrey, Jannie, Corrie, Marjon, Rein)

Download hier de nieuwsbrief van 2018