Beste vrienden en belangstellenden van KOP,
Het is bijna Kerst, in Kenia is het zomer en ruim 25 graden, in Nederland wil de winter maar niet komen. In Kiandutu is dit jaar veel gebeurd. De overheid is begonnen met een grote schoonmaak, dat was fantastisch om te zien. De president zou een bezoek aan Kiandutu brengen, vandaar de grote schoonmaak… Helaas duurde dit maar kort, op het moment dat de actie weer voorbij is, gooit men alles weer op de grond. Dit is helaas zoals het daar gaat. Op KOP gaan de programma’s door. Ook daar proberen we zoveel mogelijk in te spelen op de behoefte van de bewoners van daar. Gelukkig kunnen we dat goed monitoren, doordat KOP door Macheo de juiste mensen daar heeft werken. Het is voor KOP heel fijn om met Macheo samen te werken. Tijdens de bezoeken die we als bestuur hebben afgelegd in 2015 hebben we steeds met Macheo geëvalueerd over de beste werkwijze en het meeste rendement voor de programma’s. Met heel veel dank aan onze sponsoren hebben we ontzettend veel bereikt. KOP bestaat al sinds 2006. Begonnen met een klasje, een jaar later de gezondheidspost er bij en sinds 2011 een belangrijk onderdeel van Macheo. KOP werkt alleen in de sloppenwijk Kiandutu, waarin we jullie weer even meenemen om te horen en ervaren hoe het gaat.
Tienermoeders: dit programma wordt medegefinancierd uit de giften van onze sponsor ENEXIS. Individuel Treatment: dit wordt mede gesponsord door de jaarlijkse giften van ESTIA
Voor 2016 willen we iets wijzigen in de Home Based Care. Sinds de komst van het ziekenhuis aan de rand van Kiandutu, proberen we zoveel mogelijk af te stemmen wie welke zorg levert, zodat we elkaar aanvullen en niet beide hetzelfde doen. Het ziekenhuis is vrij toegankelijk en voor 20 Ksh kun je daar al voor een consult naar toe. De verpleegkundige van KOP doet dan het zelfde als hetgeen ze in de kliniek doen, alleen doet KOP de huisbezoeken er bij. Door het ‘empoweren’ van alle gezinnen die bij KOP bekend zijn, ervaren we dat de huisbezoeken overbodig zijn. De social worker bezoekt tot nu toe de hutten en verwijst zo nodig door naar de kliniek. Dat betekent dat we in 2016 stoppen met huisbezoeken; het geld besteden we vanaf 2016 aan andere programma’s en we bezuinigen 100 euro per maand. Dat laatste doen we, omdat de giften iets terug lopen. Onze maandelijkse bijdrage wordt verlaagd van € 1600,- naar € 1500,- per maand. Daarnaast wordt het Tienermoeder-programma als apart onderdeel gezien en apart gefinancierd. Ook het individuele gezondheidsprogramma wordt mede extra gefinancierd door een van onze grote sponsoren.
Macheo houdt ons ook scherp om voortdurend nut en noodzaak en de effectiviteit van de programma’s te blijven monitoren. Zo zijn we begin 2016 gestart met de klas in de General Gaga school in de stad Thika, in plaats van een klas op KOP in Kiandutu. De kinderen moeten nu uit de beschermde sloppenwijk naar de stad. Wat een succes is dit, zelfs zo groot, dat er overwogen wordt om dit op meerdere scholen te organiseren in Thika. De kinderen vanuit de sloppenwijk, integreren nu direct. Dat is het mooie van onze samenwerking en monitoring door Macheo.
–
Het ondervoede Kind Programma wordt dagelijks bezocht door ruim 20 kinderen, verdeeld over twee ruimtes. De moeders worden begeleid in het bereiden van eten en het stimuleren van hun kinderen. Met veel succes. Je ziet de kinderen per week veranderen van lusteloos en apathisch naar vrolijk en toegankelijk. Het eten is divers, bereidt door Ann, die al 7 jaar voor KOP werkt. Wekelijks worden de kinderen gewogen, je ziet hun ontwikkelingen vooruitgaan. Ann stimuleert de moeders op een waardevolle manier. De moeders volgen de seminars op KOP die worden gegeven door diëtisten en social workers. In 2015 zijn er 20 seminars voor dit programma gegeven en allen werden goed bezocht.
–
Onderwijs aan Drop-outs op de General gaga School in Thika Town loopt heel goed. De kinderen zitten met 16 tot 20 kinderen in een klas en hebben hun eigen juf. In enkele maanden leren ze de basis kennen van de kleuterschool, om daarna, na een toets, door te stromen naar de basisschool, waar ze in de klas komen met ongeveer 50 kinderen. De juf is erg toegewijd, geeft goed les en wordt zeer gewaardeerd door de kinderen. Een groot verschil met de klas op KOP, waar ze in hun eigen milieu bleven. Nu worden ze opgevangen op de school waar wel 600 – 800 kinderen zijn en leren ze omgaan met hen.
–
Mother/Child en Family program bestaat al vanaf het begin en ook daar wijzigt steeds weer iets in de aanpak. We begonnen met het steriliseren van de vrouwen op kosten van KOP, maar na enkele gesprekken met het bestuur van het Thika District Hospital in 2010, worden de kosten vergoed door de overheid en zorgt KOP voor een voedselpakket na de ingreep. Bovendien is de ingreep minder traumatisch geworden doordat er nu een implantaat ingebracht wordt in de arm. Dit zorgt voorafgifte van hormonen en voorkomt een zwangerschap. De moeders, die wel een kindje verwachten, worden tijdens de zwangerschap begeleid door Gladys. Zij volgt hen tot de baby 1 jaar is. Het afgelopen jaar is 85% van de vrouwen bevallen in het ziekenhuis, daarvoor was het 15-20%. Er zijn in dit programma ongeveer 200 vrouwen. Ze volgen de seminars op KOP over hygiëne, gezonde voeding en borstvoeding. Er is 1 social worker die hen begeleidt, dat is weinig; voor 2016 willen we dit graag uitbreiden.
–
Tienermoeders. In dit programma hebben zich nu ruim 100 meisjes aangemeld. Ongelooflijk zoveel tienermoeders er zijn. We zien hier ook een ontwikkeling. De tienermoeders komen graag naar KOP waar ze de seminars volgen, waar gesproken wordt over geboortebeperking en waar ze, na een intense screening, een opleiding kunnen volgen. Hieraan gaat een hele strenge selectie vooraf, die gedaan wordt door Lydia en Florence, beide counselors van Macheo/KOP. Met behulp van Enexis hebben we veel meisjes kunnen helpen aan een opleiding. Een aantal werkt nu als zelfstandige; ze hebben bijvoorbeeld een brei-atelier of naai-atelier. Veel meisjes willen een kapperssalon beginnen. De vrouwen gaan heel vaak naar de salon om hun haar te laten doen. Er is even buiten Thika een soort van internaat waar deze meisjes heen kunnen om een vak te leren; Pendokezo. Hier mag hun baby mee naar toe en verblijven ze ongeveer 9 maanden intern. Als ze hier zijn geweest, dan hebben ze kans op een goede baan als zelfstandige. Tijdens dit verblijf worden ze gevolgd door de social workers.
–
Individuel Treatment. Je ziet veel ellende onderweg bij mensen en ook veel brandwonden. Als er geen geld is, gaan ze niet naar het ziekenhuis. Dat leidt tot hele nare wonden en vergroeiingen. Zodra er iemand gescout wordt die niet gezond is, probeert de social worker dit via Macheo te organiseren. Hiervoor is een bedrag gereserveerd, maar ook door middel van een individuele casus probeert KOP daar aan bij te dragen. In 2015 heeft Estia daar heel veel aan bijgedragen, waardoor er veel kinderen naar het ziekenhuis konden voorbehandeling.
–
Home Based Care. Dit is een soort van wijkzorg in Kiandutu. Een verzorgende doet de huisbezoeken bij patiënten met diabetes of hoge bloeddruk of andere aandoeningen. Terwijl we daar met haar rondliepen hadden we het gevoel dat dit niet iets belangrijks toevoegde aan het programma. Voor 2015 hebben we besloten dit af te ronden en in 2016 dit te schrappen. Sinds het ziekenhuis in Kiandutu is, heeft het nauwelijks meerwaarde. Men kan nu voor controle daar naar toe. Toen KOP begon met deze zorg, was het heel waardevol, maar ook daarin wordt steeds beter ingespeeld op wat nodig is voor de gemeenschap. Zo zie je al een enorme vooruitgang.
–
Empowerment loopt door alle programma’s heen, zodra er een kind of moeder wordt gescout, wordt het hele gezin meegenomen in de bezoeken en counseling. Dit is fantastisch om te zien, zo help je grote gezinnen in vele opzichten. Moeders die het weer zien zitten omdat ze zorg en aandacht krijgen. Onze focus ligt ook echt bij de moeders en hun kinderen. Na misbruik van een kind, heeft de moeder aandacht nodig, maar ook haar andere kinderen. De counselors werken nu ook met EMDR therapie wat ze (beperkt) geleerd hebben van Audrey Buerman, die als psycholoog dit leert aan de counselors van Macheo. De mannen hebben een andere rol in Kiandutu, of ze werken en zijn niet thuis of ze doen niets en zitten voor hun hutje, met allerlei problematiek van verslaving e.a. Mannen komen ook nauwelijks voor een hulpvraag naar KOP.
Beste sponsoren en vrienden van KOP.
Met deze nieuwsbrief hopen we jullie weer wat bijgepraat te hebben over de ontwikkelingen van KOP. We zijn ontzettend blij met jullie financiële steun. Afgelopen weken heeft het bestuur van KOP weer op markten gestaan en eigengemaakte spullen (o.a. houten berkenstammetjes en eigengemaakte jam) verkocht aan klanten. Dit leverde een bedrag van 1700 euro op, waar we weer veel mee kunnen doen. Het is mooi om te zien dat we bij onze kraam vaste klanten zien die jaarlijks iets kopen voor KOP.
DANK ALLEN DAARVOOR, ASANTE SANA.
KOP wenst jullie allen fijne Kerstdagen toe en voor 2016 veel gezondheid en liefde.
Een bijdrage is altijd welkom op: IBAN ING NL55 INGB 0003 6550 57 t.a.v. Stichting KOP
Voor meer informatie kunt u bellen met: 06 2632 8222
Hartelijke groet, namens het bestuur en de ambassadeurs van KOP,
Jannie Meijer-Martens