Zomer 2019
50580
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-50580,theme-cabin,cabin-core-1.0.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-3.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
 

Zomer 2019

Reisverslag zomer 2019

 

Beste sponsoren en vrienden van KOP,

De zomerse temperaturen lopen op in Nederland, iets wat in Kenia elke dag zo is, alleen wel met een lekker briesje. Stel je voor dat je in Kiandutu woont en een eind moet lopen voor een jerrycan water, terwijl wij hier onbeperkt water kunnen drinken en het liefst gekoeld. Wat een voorrecht voor ons en de warmte duurt hier vaak maar een paar dagen…

 

De verschillen blijven gewoon heel groot, toch is het heel fijn dat we met elkaar een steentje kunnen bijdragen om het leven en de omstandigheden iets dragelijker te kunnen maken. We zijn heel blij dat we samen met Macheo kunnen werken aan de programma’s.

 

Het team van KOP is fantastisch, we zijn heel trots op het team, ze ontwikkelen zich goed. Seth is hun manager en hij is van grote waarde voor het team; we zijn zo blij met iedereen en het werk wat ze elke dag weer doen. Ze zijn ook kritisch op de programma’s en dat waarderen we erg.

 

Op KOP doet men de goede dingen. De holistische benadering ervaart KOP als een mooi streven. Zo zien we dat er binnen een gezin veel problemen kunnen zijn. Bijvoorbeeld: Een kind dat moet oppassen op de baby, in plaats van naar school gaan; een ondervoed kindje wat zich niet ontwikkelt; een jongen van 10 jaar die aan het handelen is om aan geld te komen voor het gezin. Een vader is niet in beeld en wat de moeder doet, is vaak illegale handel. Zodra de social worker hier binnenkomt en een intake doet, volgen er acties en afspraken. De kinderen gaan zo snel mogelijk naar school, naar de KOP klas en het kleine ondervoede kindje gaat naar het MCP in KOP. Zo wordt het gezin gevolgd en de social worker rapporteert elk bezoek en de stand van zaken. De moeder wordt gewezen op haar verantwoordelijkheden, zo moet ze naar de seminars komen en wordt ze ook geholpen om zelf geld te verdienen. Wekelijkse afspraken met de social worker zijn verplicht. Deze aanpak blijkt heel goed te werken.

 

Onlangs kreeg KOP een verzoek om een aanstaande tienermoeder te helpen die uit huis was gezet omdat ze zwanger was geworden. Een nare situatie met de vraag voor directe en passende hulp. De vraag bestond uit: een bed voor de aanstaande moeder, een kraam pakket, babykleertjes en voeding. Haar ouders hadden afstand genomen van haar, een kind van 15 en die moet bevallen, helemaal alleen. Onvoorstelbaar is dit voor ons. Zo’n casus spreekt ons aan en daar spelen we graag op in, omdat we weten dat deze zorg van groot belang is voor de toekomst van moeder en kind. Op Macheo ligt altijd babykleding, die we krijgen van onze sponsoren (met dank aan de HEMA) en daar maken we dan gebruik van. Het mooie is dat Macheo ons vraagt om financieringen dan, na een positief besluit, vervolgens actie gaat ondernemen. Vaak hebben we ook financiële giften van individuele sponsoren die we hiervoor kunnen gebruiken.

 

De stand van zaken van onze programma’s:


Moeder/kind zorg: Dit programma blijft de basis van goede zorg in Kiandutu. Elke nieuwe informatie wordt goed ontvangen door de moeders. Samenwerken met de andere instanties en het ziekenhuis zijn van groot belang.

 

Ondervoede Kinderen: Wat zijn we blij met Jennifer, de diëtiste, die nu ruim een jaar ook werkt voor ons, twee tot drie dagen in de week begeleidt ze de coördinator van het programma en de kinderverzorgenden. Haar kennis en kunde is van essentieel belang om in de seminars te vertellen en de medewerkers scherp te houden.

 

Tienermoeders: deze jonge meisjes/moeders vormen nog steeds een serieus probleem in Kiandutu. Ook al is er veel begeleiding, zorg en scholing, onder anderen over seksuele voorlichting, er komen nog steeds te veel tienermoeders bij. Dit programma is jarenlang gesponsord door Enexis. Ze hadden beloofd voor één jaar te betalen, maar het werden er vier. Maar nu is het echt gestopt in 2018. We zijn op zoek gegaan naar een andere sponsor en het ziet er naar uit dat we het komend jaar dit programma voorlopig een jaar kunnen voortzetten.

 

Individuele zorg: lopend door Kiandutu, met begeleiding, weet je echt niet wat zich afspeelt achter de deuren van de hutjes. Dat blijft elke dag weer verrassend te zijn. Bij kinderen zie je veel gevallen van epilepsie, die meestal niet de juiste behandeling krijgen. Dit kan onkunde zijn of schaamte. Verdrietig als je weet dat wij hier in Nederland van die prachtige centra’s hebben.

 

Drop-outs: de grote kinderen van Kiandutu, die nog nooit een school hebben bezocht, boffen met de kleine klas in de General Gaga school, waar maximaal 16 kinderen worden klaargestoomd voor het primair onderwijs. Wat een zware taak voor de leerkracht, deze kinderen hebben veel meegemaakt, zijn vaak al in aanraking geweest met de politie en hebben geen omgangsvormen geleerd. Met dank aan de LIONS, die opnieuw een wijnproeverij hebben georganiseerd, hebben deze kinderen opnieuw schoolbankjes en schooluniformen gekregen, zodat elke drie maanden een nieuwe groep kan starten.

 

Child Protection; Wat moet je hiervan zeggen, het is in triest wat de medewerkers tegen komen. De situaties zijn zo intens schrijnend. Je bent 7 jaar en je wordt verkracht door twee jonge mannen, je moeder is niet thuis en je gaat nog niet naar school. In Kiandutu zijn er intussen al meer dan 50 kinderen opgevangen door het professionele team. Dit team wordt gecoördineerd door Macheo. Het is een intensief en kwetsbaar traject. Zowel jongens als meisjes worden verwaarloosd, misbruikt, werken in de afvalberg, zwerven op straat. Per kind zijn de kosten voor een jaar hulp; 80 euro. (Hiervoor zoeken we nog steeds sponsoren.) Een deskundig team buigt zich hierover en begeleidt dit heel goed. Binnen het rechtssysteem in Thika wordt dit programma erg gesteund.

 

Zo is de huidige situatie op KOP. Er gebeurt veel, de moderne technologie wordt ook hier goed ingezet. De data wordt per handeling vastgelegd, we hebben een goed inzicht in alles wat er gebeurt.

 

 

Veel dank weer aan onze sponsoren:

 

Wat is KOP zonder sponsoren, wat is KOP zonder Macheo en wat is KOP zonder alle inzet van de vrijwilligers, onze onmisbare ambassadeurs en het bestuur? Met elkaar proberen we een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden in Kiandutu. Want zeg nou eens eerlijk: “zou u zo willen en kunnen leven…”

 


Dank aan Olchert Hartholt die zijn 83steverjaardag in februari vierde voor KOP, fantastisch dat we hiermee weer veel kinderen kunnen helpen.


Dank aan de kerk in Bovensmilde die zoveel acties heeft gehouden ten behoeve van al onze programma’s; het is fantastisch om de betrokkenheid van de kerkleden te ervaren.


Dank aan de LIONS die weer hebben geholpen om schoolbankjes en schooluniformen te kopen voor de kinderen van Kiandutu.


Dank aan de ambassadeurs die tweedehands spullen verkopen voor KOP


Dank aan allen die zo betrokken zijn en helpen waar nodig, ook al zijn jullie niet bij name genoemd; iedere euro is zo welkom.

 

Heel hartelijk dank dat jullie helpen om het lot van velen te verbeteren in de sloppenwijk. Namens het Bestuur en de Ambassadeurs van KOP:

 

ASANTA SANE