Zomer 2020
51203
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-51203,theme-cabin,cabin-core-1.0.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-3.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
 

Zomer 2020

Nieuwsbrief zomer 2020

 

Wat een ontzettend indrukwekkend half jaar is het geweest (en nog steeds) in de wereld en ook in Kenia. Voor de Coronacrisis leek alles nog zo veelbelovend en was de organisatie van Macheo in Kiandutu (KOP) goed geregeld en lagen er plannen om de programma’s aan te passen en zo mogelijk te verbeteren. Toen kwam de Corona ook in Kenia en toen werd alles anders… 

 

Jullie worden meegenomen naar het leven in de sloppenwijk Kiandutu, waar nu alles anders is dan in het begin van het jaar. Bestuursleden bezochten KOP in de eerste maanden van het jaar en hebben met veel belangstelling en vertrouwen de programma’s bijgewoond, gesprekken met de medewerkers gevoerd, gezinnen bezocht en het beleid voor KOP in 2020 met het management van Macheo doorgesproken. Een waardevolle samenwerking met enthousiaste mensen, die nu al het tiende jaar in is gegaan. 

 

Terugkijkend zie je de grote verschillen in deze jaren (vanaf 2006 tot nu) en kunnen we absoluut met veel TROTS zeggen: ‘we hebben bijgedragen om een verschil te maken in het leven van Kiandutu’. 

 

 

 

Begin 2020; wat ziet KOP er mooi uit, het is schoon, opgeruimd, rustig en georganiseerd. De mensen komen steeds meer op afspraak en hoeven dus geen uren te wachten in de brandende zon. Het is een plek wat vertrouwen geeft, waar steeds dezelfde medewerkers aanwezig zijn, waar ze de mensen kennen en aanspreken op hun verantwoordelijkheden en hen helpen als ze dit niet zo goed kunnen door welke omstandigheid dan ook. 

 

 De regen van de afgelopen periode heeft de begaanbare paden in Kiandutu erg verslechterd, veel is weggespoeld en enorme hobbels zijn er ontstaan. Lopend bezoeken we de families en dan zie je toch steeds weer veel ellende, hutjes die erg vochtig zijn door de regen die binnenstroomt, hoestende kinderen met koorts, jonge zwangere tieners die inwonen bij oma omdat ze thuis zijn weggestuurd. Je ziet vaak de wanhoop en ellende die zich achter de deuren van de hutjes afspeelt, terwijl het op KOP wel georganiseerd en vredig is, daar komen de mensen ook graag. Het is triest om te ervaren dat de meeste ellende zich binnen de planken van de hutjes afspeelt, maar het is ook goed dat Macheo de ingang heeft bij de mensen en men vertrouwt Macheo. Onvoorstelbaar dat ze hun leed direct delen met de social workers. Natuurlijk krijgen ze dan hoop, hoop op steun en begeleiding zodat ze verder kunnen met hun leven. Het maakt elke keer weer diepe indruk op ons. 

 

Het ‘Veilig Thuis’ programma 

Macheo bezoekt met ons een familie, waarvan twee kinderen van 4 en 6 jaar oud, op weg naar school zijn verkracht. Tijdens de ochtend briefing met de counselor is al kennis genomen van dit verhaal en nu is er een confrontatie met de meisjes. Dit komt wel heel erg binnen, een brok in de keel, vochtige ogen en luisteren naar de counselor en de familie. 

 

De vader vertelt zeer gelaten en verdrietig over wat hun meisjes is overkomen. De dader is een bekende van de familie die zij elke dag zagen. Hij is nu gearresteerd en in afwachting van een proces. Er is een DNA onderzoek gaande waar binnenkort de uitslag van wordt verwacht. De medewerkers van Macheo staan de familie bij met counseling, maar ook in de hele rechtsgang. De ouders ervaren steun en geven aan hier heel dankbaar voor te zijn. De vader laat de medische rapporten zien waarin niets verhullende details staan beschreven. Het is gewoon niet te beseffen wat dit met de kindjes doe; hun toekomst, hun angst en hun vertrouwen in de mensen is diep verstoord. Een diep respect voor de mensen die dagelijks deze families bijstaan bij deze vreselijke gebeurtenissen. 

 

Een ander bezoek brengen we aan een school in Thika, waar kinderen uit Kiandutu les krijgen. Hier is een meisje wat door de moeder in haar borst met een mes is gestoken, in dronkenschap en wanhoop. Door Macheo is ze intussen ondergebracht bij haar oma. Nu worden zowel het meisje, als de moeder en de oma begeleid en geholpen om weer een stabiele thuissituatie te krijgen. Deze holistische aanpak duurt ongeveer 3 maanden en biedt veel perspectief. De meeste casussen zijn: verwaarlozing, geweld en seksueel misbruik.
Dit programma (CHILD PROTECTION) is van grote waarde voor KOP; het geeft de families steun. 

 

Het MCP (ondervoede kind programma) loopt goed. Je ziet dat het beter gaat in Kiandutu, hierdoor is de groep kinderen steeds kleiner aan het worden, een goede ontwikkeling. 

 

 

De stand van zaken van onze programma’s:

 

TIENERMOEDERS; deze groep is groot, ook al is de voorlichting goed. De social worker en de counselor kennen ze allemaal goed en er wordt veel met ze gesproken over SELF AWARENESS. Ze worden gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid en ze zijn verplicht de seminars te bezoeken. Ze krijgen les in heel veel onderwerpen, maar vooral moeten ze leren in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, om hun kindje een toekomst te geven. Hier wordt veel van ze gevraagd, maar hierin krijgen ze ook veel steun van Macheo. (In Corona tijd zijn de meisjes weer veel op straat te vinden, met alle gevolgen van dien). 

 

ONDERWIJS: Er zijn nog steeds te veel kinderen in Kiandutu die niet naar school gaan. Het bezoek aan de Kickstart klas is bijzonder. De juf weet in 3 maanden 16 kinderen klaar te stomen voor de volgende stap. Toch zie je ook hier weer heel veel getraumatiseerde kinderen in de klas. Er is een nauwe samenwerking met de counselor en de juf. Mooi om te zien is dat er intussen een kind de basisschool heeft verlaten met de beste resultaten van de school. Dit is fantastisch, dat biedt perspectief voor de toekomst. 

 

Individuele gezondheid: er zijn veel nare aandoeningen waar geld voor nodig is, kinderen, maar ook volwassenen hebben niet allen de mogelijkheid om naar het ziekenhuis te gaan. Hierin maakt Macheo afspraken met het ziekenhuis om te kijken wat mogelijk is en om de kosten betaalbaar te houden. In veel gevallen lukt het en kan er een behandelplan opgezet worden. Er staan nu twee jongentjes op de wachtlijst voor een operatie aan hun benen, waardoor ze straks weer kunnen lopen. 

 

De seminars zijn een vast ritme in de week. Deze worden goed bezocht, de moeders doen interactief mee, een verandering ten opzichte van het begin. De seminars gaan over gevarieerd, verantwoord eten, hygiëne, opvoeding, onderwijs en gezondheid. De thema’s komen steeds weer aan de orde bij elk programma. De groep tienermoeders is erg groot, soms zitten er wel 35 meisjes met een baby of zwanger. Ze hebben veel vertrouwen in de social worker en ervaren vooral veel steun en begeleiding. 

 

 

En toen was er de CORONA…. En alles werd anders. 

De kinderen gaan niet meer naar school, onlangs hoorden we dat ze nog tot januari 2021 thuis zullen zijn. Ouders mogen niet naar hun werk, verliezen daardoor inkomen. Eten is een probleem: geen geld, dan ook nauwelijks tot geen eten. Stel je eens voor; de kinderen lopen weer rond in Kiandutu, ze staan bloot aan veel gevaren, verwaarlozing ligt op de loer, ouders hebben geen werk, er is verveling en de criminaliteit en het geweld neemt toe. Daar waar het al zo slecht is geweest, waar we zoveel hebben verbeterd en ingezet op een betere toekomst, het is nu even weer weg…. 

 

Hoe overleef je deze nare tijd. Op KOP is gewerkt aan een veilige werkruimte waar de social workers intakes kunnen blijven doen, er zijn schermen geplaatst, zodat er geen kans op een eventuele besmetting kan plaatsvinden. Nog steeds ervaren de inwoners vertrouwen in Macheo. Ze ondersteunen waar mogelijk, met het in acht nemen van de COVID regels. 

 

Met dank aan de Corona hulp (actie in april) van KOP heeft Macheo 5000 euro van KOP ontvangen om hulp te bieden aan de meest noodzakelijke casussen. Maar nu de situatie voorlopig zo blijft en de kinderen nog lang niet terug mogen naar school, is dit zeker niet genoeg. 

 

Wat kan KOP nog meer betekenen? 

Beste donateurs en vrienden van KOP. Het jaar begon heel positief, we hebben zoveel bereikt dankzij jullie steun. Nu is de situatie door de Corona opeens veranderd en moeten we alle zeilen bijzetten om de mensen in Kiandutu toch te helpen. Ook in de buitengebieden van Thika, waar Macheo actief is, is de situatie schrijnend. Ook al zijn er niet veel besmettingen in Kenia (in vergelijking met het westen) er zijn ook nauwelijks IC bedden in het land. Er zijn ongeveer 2000 besmettingen en 18 doden in Kenia (voor zover bekend). Laten we hopen dat dit niet erger wordt en dat er snel een vaccin komt, waardoor er verbetering en rust komt in de wereld…. 

 

Het bestuur van KOP is jullie zeer erkentelijk voor alle steun, zowel in Corona tijd als in alle jaren waarin we actief zijn in Kiandutu. Met elkaar hebben we een verschil kunnen maken en we hopen snel weer voort te kunnen met het prachtige werk wat we samen met Macheo doen. Onze geplande bezoeken zijn voor dit jaar helaas geannuleerd, maar zodra het weer mogelijk is, zal het bestuur KOP weer bezoeken. 

 

Wil je meer weten over onze programma’s en inzien wat er het laatste jaar is gebeurd op KOP, bekijk ook het jaarverslag van 2019. Heel hartelijk dank dat jullie helpen om het lot van velen te verbeteren in de sloppenwijk. Namens het Bestuur en de Ambassadeurs van KOP:

ASANTA SANE

 

Lees hier de brief van Seth van Macheo

 

Wilt u doneren! Dit kan hier! Uw steun is zo welkom!